Persoanele şi firmele care au construit în curţi fose septice sau toalete cu bazin sunt obligate de lege să le declare la primărie până la finalul lunii noiembrie, informează Primăria Tulcea, care pregăteşte centralizarea situaţiei pentru instituţiile abilitate în domeniul protecţiei mediului.

În cazul nedepunerii declaraţiei, sunt prevăzute amenzi între 5.000 şi 10.000 lei în cazul persoanelor fizice şi juridice.

„Proprietarii de sisteme individuale adecvate deja construite, au obligaţia înregistrării în registru în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 741/26.05.2022. În vederea înregistrării, UAT Municipiul Tulcea pune la dispoziţie formulare de înregistrare. Acestea sunt după caz, pentru sisteme individuale adecvate de colectare/epurare (fose septice / bazine vidanjabile, staţii de epurare)”, a transmis Primăria Tulcea.

Obligaţia este valabilă atât pentru sistemele existente în gospodării, cât şi în cazul celor care urmează să fie construite.

Cei care nu se vor înscrie în Registru vor fi depistaţi în cadrul unor controale realizate de Garda Naţională de Mediu.

„Controlul conformării sistemelor individuale adecvate se va realiza de către Garda Naţională de Mediu pe baza unei planificări stabilite anual, împreună cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale. De altfel, există şi foarte multe cazuri de sisteme neautorizate”, spun reprezentanţii Primăriei Tulcea.

Formularele vor putea fi trimise  prin completare online, descărcate, completate şi trimise prin e-mail la adresa mediu@primariatulcea.ro sau completate olograf la registratura Primăriei Tulcea.

Proprietarii de fose septice au obligaţia legală să se înregistreze, până la sfârşitul lunii octombrie, în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA