Aproximativ 6 kilometri de drumuri din interiorul comunei Frecăţei urmează să fie asfaltate.

Investiţia de aproximativ 960.000 de euro este finanţată prin ITI Delta Dunării, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

„Cu investiţia ce ţine de Modernizare Infrastructură Stradală stăm foarte bine dar suntem condiţionaţi de proiectul pe canalizare. Am finalizat licitaţia dar nu am dat ordinul de începere a lucrărilor. Avem proiectul pentru ex-tinderea reţelei publice de apă, cu o valoare aproximativă de 1,8 milioane de euro, unde aşteptăm avizarea achiziţiei lucrărilor. Facem canalizarea mai întâi şi apoi asfaltăm. Dorinţa noastră este să ne apucăm de treabă în cel mai scurt timp”, ne-a declarat primarul comunei Frecăţei, Marian Naiman.

Proiectul se înscrie în completarea altor investiţii în infrastructură realizate în localitate atât din fonduri proprii din bugetul local sau bugetul naţional cât şi din surse atrase cu precădere de la Uniunea Europeană.

Astfel în localitate au fost realizate, printre altele, următoarele proiecte:

  • Reabilitare, modernizare şi dotare Cămin cultural Poşta
  • Dotarea serviciului comunal de utilităţi publice, întreţinere drumuri comunale, spaţii verzi, pază, iluminat
  • Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural, sat Teliţa
  • Reabilitare Şcoală Primară Teliţa
  • Reabilitare Şcoală Gimnazială Cataloi
  • Reabilitare Şcoală primară Poşta
  • Modernizare 1,3 km (asfaltare şi trotuare) străzi – drum acces cimitir, localitatea Cataloi

De asemenea, la Frecăţei cu bani europeni obţinuţi prin mecanismul financiar ITI se va reabilita, moderniza şi dota şcoala gimnazială din Frecăţei. Tot cu bani europeni se va construi şi o nouă grădiniţă la Cataloi.

„Pentru modernizarea şcolii gimnaziale suntem la momentul în care se organizează licitaţia. Dacă nu vor fi sincope, şi mă refer la contestaţii, atunci sperăm ca într-un viitor apropiat să începem şi această investiţie de circa 620.000 de euro. Tot în fază de licitaţie suntem şi cu in-vestiţia care vizează construcţia unei noi grădiniţe la Cataloi. Mai avem în execuţie pe GAL realizarea unor miniterenuri de sport în Cataloi şi Frecăţei”, a completat edilul şef al comunei Frecăţei.

„Prin construirea acestei grădiniţe noi răspundem dorinţei cetăţenilor din comună. Ştiu că au fost situaţii în care cetăţeni ai comunei Frecăţei şi-au exprimat dorinţa de a putea beneficia de un spaţiu corespunzător în care să înveţe cei mici. Mă bucură faptul că banii europeni ajută şi la reabilitarea şcolii gimnaziale şi iată că tot cu bani europeni, prin ITI, se vor asfalta drumuri în Frecăţei. Este de apreciat totodată consistenţa proiectelor dezvoltate în agricultură de sectorul privat pentru că aceste investiţii au la rândul lor un impact social important pentru comunitate”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Tot la Frecăţei există interes pentru proiecte cu bani europeni şi din mediul privat.

Prin instrumentul financiar ITI Delta Dunării în comună s-au accesat proiecte cu finanţare europeană în agricultură. Sunt nu mai puţin de 24 de proiecte în sumă de 7,4 milioane de euro prin care se dezvoltă ferme, se înfiinţează, se extind şi se modernizează exploataţii agricole.