Preşedintele CJ Horia Teodorescu: „Îi sfătuiesc pe tulceni să se protejeze ca şi cum această relaxare nu ar exista!”

Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege cu măsurile ce vor fi luate după 15 mai şi l-a trimis la Parlament.

În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, îi sfătuieşte pe tulceni să fie în continuare rezervaţi şi să se protejeze ca şi când această relaxare nu ar exista.

„Sfatul meu ar fi ca tulcenii să ia în calcul această relaxare, dar nu la modul de a crede că pandemia de coronavirus a trecut. Ar trebui să respecte regulile transmise de autorităţi, inclusiv în ceea ce priveşte purtarea măştilor de protecţie şi a mănuşilor. Oamenii trebuie să fie rezervaţi în a intra în aglomerări, să îşi protejeze familia prin modul lor de a se mişca prin oraş. Să fie rezervaţi, în sensul de a nu crede că totul s-a terminat, lucrurile sunt încă la un nivel care prezintă pericol atât în ţară cât şi în judeţul nostru, motiv pentru care îi sfătuiesc să fie prevăzători şi să se protejeze ca şi cum această relaxare nu ar exista”, ne-a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri un proiect de lege care conţine măsurile care ar urma să intre în vigoare după 15 mai. Autorităţile vor ca România să intre în stare de alertă după 15 mai. Proiectul trebuie să fie însă aprobat şi în Parlament, unde poate suferi modificări. Mai mult, Avocatul Poporului a contestat deja starea de alertă la Curtea Constituţională, care ar urma să ia joi o decizie pe această sesizare.

Potrivit proiectului, se vor putea face în continuare angajări în domeniul medical fără concurs, pe durata stării de alertă, masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile publice închise – în magazine, la locul de muncă, în transportul public, iar slujbele religioase vor putea fi desfăşurate cu condiţia menţinerii distanţării sociale.

Conform proiectului de lege trimis de Guvern în Parlament spre aprobare, după data de 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă cetăţenii vor fi obligaţi să poarte masca de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

„Pe durata stării de alertă în scopul limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2 în rândul populaţiei, se instituie: obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;”, se precizează în proiectul guvernului.

Astfel, cetăţenii vor fi obligaţi să poartă mască de protecţie atunci când merg la cumpărături, în magazine sau supermarketuri, când circulă cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau, precum şi la locul de muncă.

Potrivit proiectului, pe durata stării de alertă restaurantele rămân închise, dar vor fi permise activităţile de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor care nu presupune rămânerea clienţilor în spaţii. Este vorba, în acest caz, de activităţi de tip Drive-in, Room-service sau livrare la clienţi.

În ceea ce priveşte centrele comerciale, sunt permise activităţile de vânzare a produselor electronice şi electrocasnice dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu, ca şi până acum.

De asemenea, este permisă activitatea operatorilor economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Şi aici sunt prevăzute câteva excepţii, pentru activităţile de tip curăţătorie, cabinete stomatologice şi optică medicală.