Pe un teren viran de pe strada Viitorului, la începutul anilor 2000 s-au pus bazele construcției unei biserici pentru credincioșii din cartierul Dallas, respectiv Parohia Intrarea Maicii Domnului în biserică”.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul celorlalte parohii din municipiu, în ședința Consiliului Local din data de 28 mai, cei 2269 de mp pe care funcționează parohia i-au fost dați în proprietate.
Preotul paroh Ciprian Chiosea spune că în prezent destinația terenului este de biserică, dar pe viitor s-ar putea realiza un centru de ajutorare a copiilor nevoiași.
„Era un lucru firesc să se întâmple așa pentru că serviciul cultului religios ortodox este unul public, nu este privat. Având în vedere că odinioară mănăstirile și bisericile dețineau hectare, sate și vii, la ora actuală avem doar terenul bisericii, o situație foarte degradantă. Noi am început activitatea în anul 2003. Terenul era o groapă de gunoi, respectiv un teren viran în care se arunca moloz, până când am făcut acest lăcaș. Odată ce am început slujba am cerut să fim puși în posesie, nu doar concesionari. La fel ca și noi, mai multe biserici din oraș au primit în timp aceste terenuri. În prezent destinația terenului este de biserică în care facem slujbe religioase și în funcție de cum vor derula lucrurile în țară poate vom face o clădire care să ajute copiii mai slabi la învățătură. Biserica nu trebuie să mai ajungă în situația translatării cum a fost în perioada comunistă, dărâmată sau mutată în altă parte. Locul în care s-a construit biserica este hărăzit de Dumnezeu, nu se mai face nimic altceva, din acest motiv am cerut să fim puși în proprietate”, ne-a declarat preot paroh, Ciprian Chiosea.
Așa cum spunea primarul Constantin Hogea, terenul se transmite fără plată către parohie, care îl va putea folosi doar în scopuri religioase, fără a putea fi vândut sau folosit în alte scopuri timp de 30 de ani.
„Este o procedură pe care am pornit-o cu mai mulţi ani în urmă şi de care au beneficiat mai multe parohii. Procedura este legală, cultele au posibilitatea prin lege ca terenul care li s-a dat cu drept de folosinţă gratuit să îl ceară în proprietate. Contractul de vânzare are nişte condiţii clare, printre care faptul că niciodată nu se înstrăinează, închiriază, concesionează şi nu va căpăta o altă destinaţie decât de cea de teren pe care biserica îl foloseşte în scopuri religioase. În momentul în care se încalcă condiţiile pierd terenul şi se acţionează în instanţă”, spunea primarul Constantin Hogea.
Imobilele aflate în proprietatea UAT-urilor, care au fost atribuite în folosinţă gratuită după data de 1 ianuarie 1990, în condiţiile Legii nr. 239/2007, pot fi transmise fără plată în proprietatea unităţilor de cult deţinătoare.
Slujba de sfințire a temeliei și punerea pietrei fundamentale a parohiei a fost săvârșită în data de 1 septembrie 2002, de către IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Biserica a fost construită pe terenul atribuit de Consiliul Local Tulcea în anul 2002, prin grija parohului Ciprian Chiosea.
În iunie 2003 au început lucrările de fundație la demisolul bisericii. În același an s-a ridicat un paraclis din BCA, în formă de navă. Din 4 aprilie 2003 funcționează pe lângă biserică Centrul educativ „Sf. Cuv. Antonie” cu elevi din familii defavorizate social, care sunt sprijiniți în realizarea temelor și învățarea unor meșteșuguri și primesc asistență spirituală.
Nota redacției: Dintr-o regretabilă eroare, în materialul intitulat „Un teren de peste două hectare, dăruit de primărie Parohiei „Intrarea Maicii Domnului în biserică”” publicat în data de 28 mai 2020 în ziarul Delta, s-a strecurat o greșeală în ceea ce privește suprafața terenului. Forma corectă este „un teren în suprafață de 2269 de mp”.