Contractul de finanţare prevede înregistrarea sistematică a proprietăţilor care însumează o suprafaţă de peste 173.000 de hectare

Delta Dunării, cea mai frumoasă din Europa, inclusă în patrimoniul UNESCO, va fi cadastrată cu finanţare de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Suma alocată este de 27.500.000 lei cu TVA inclus.

Cel mai mare contract de finanţare încheiat ANCPI cu o instituţie publică a fost semnat ieri la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA). Este vorba despre un contract încheiat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care prevede deschiderea cărţilor funciare pentru o suprafaţă de peste 173.000 de hectare din 116 sectoare cadastrale din 11 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, respectiv C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Grindu, Isaccea, Murighiol, Pardina, Sf. Gheorghe, Sulina şi Valea Nucarilor.

Andrei Baciu, subsecretar de stat în MLPDA, a subliniat că ministerul se va im-plica activ în derularea acestui proces, astfel încât obiectivul să fie atins.

„Scopul nostru este să reuşim să cadastrăm Delta Dunării. Este un proiect pe care ni l-am asumat şi pe care trebuie să-l ducem la bun sfârşit, în termenii stabiliţi”, a declarat Andrei Baciu.

Proiectul este inclus în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF), are o valoare totală de aproape 28 de milioane de lei, iar lucrările de înregistrare sistematică vor avea un preţ mediu pe hectar de aproximativ 159 de lei cu TVA.

„Când vom întocmi cadastrul, vom avea un instrument complet de administrare a suprafeţei Deltei Dunării şi le mulţumesc partenerilor de la MLPDA şi ANCPI pentru implicare în materializarea acestui proiect!”, a menţionat Ion Munteanu, guvernatorul ARBDD.

La rândul său, deputatul PNL de Tulcea, George Şişcu, şi-a exprimat speranţa ca anul acesta să fie semnat contractul de execuţie.

„Programul finanţat de la bugetul de stat este destinat cadastrării extravilanului Deltei Dunării. Este vorba despre o suprafaţă de 173.300 de hectare. Urmează ca ARBDD să scoată la licitaţie lucrarea şi sperăm să semnăm contractul de execuţie anul acesta”, a spus George Şişcu.

Contractul prevede sumele care vor fi plătite anual pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor. Astfel, în anul 2020, ANCPI va deconta 5.731.488,04 lei, în 2021 – 13.525.786,09 lei, în 2022 – 3.338.371,78 de lei, iar în 2023 – 4.990.504,75 de lei.

Pentru a beneficia de sumele prevăzute în contract, ARBDD trebuie să se asigure că lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2023.

La evenimentul de ieri au fost prezenţi prefectul judeţului Alexandru Cristian Iordan şi preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie.

Cadastrarea Deltei Dunării, a doua încercare

În luna septembrie a anului trecut, ARBDD anunţa că a semnat un contract cu  ANCPI în valoare de 31 de milioane de lei pentru intabularea suprafeţelor din zonele tampon şi cele economice pe care le administrează, însă din varii motive proiectul nu s-a mai derulat, iar banii au fost returnaţi.

Suprafaţa estimată a Deltei Dunării este de 580.000 ha.