Într-un context în care măştile chirurgicale şi alcoolul sanitar dispăruseră din farmaciile din România, dar se regăseau în anunţurile de mică publicitate şi se vindeau online la preţuri prohibitive, la Tulcea, conducerea Consiliului Judeţean anunţa achiziţia a peste 100.000 de măşti pentru populaţie.

Remarcabil este faptul că în timp ce Guvernul achiziţiona măşti chirurgicale la un preţ de 38 de lei bucata, la Tulcea, administraţia judeţului a făcut achiziţia la un preţ de 1,7 lei bucata, fără TVA.

În mai, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, anunţa distribuţia a peste 130.000 de măşti pentru tulceni.

Modul de distribuire în municipiu a fost gândit prin cele 151 de asociaţii de locatari, ţinând cont de numărul de locuinţe de la bloc precum şi numărul gospodăriilor individuale. De asemenea, diferenţa a fost distribuită în judeţ, pe localităţi, în funcţie de numărul de locuitori, prin intermediul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.

„Încercăm să venim în sprijinul tuturor având în vedere obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise începând cu 15 mai. Sperăm că şi alte entităţi ne vor urma exemplul pentru a putea proteja tulcenii. Ca de fiecare dată, suntem alături de cetăţenii judeţului, deoarece sprijinindu-ne unii pe alţii, vom trece mai uşor peste această perioadă dificilă, cu cât mai puţini oameni afectaţi. Vă transmit tuturor sănătate şi vă rog să aveţi grijă de voi şi de cei dragi”, spunea la acea vreme preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

În perioada de referinţă, Hotnews a scris că o firmă dintr-o comună din Giurgiu a reuşit să vândă Guvernului 1,75 milioane de măşti de protecţie, pentru 56 milioane lei, la un preţ mediu de 32 lei bucata. Preţul este ridicat în condiţiile în care măşti de acest tip, FFP2 sau FFP3, costau în medie 10 lei. Mai exact, scrie Hotnews, potrivit unei situaţii a achiziţiilor directe publicate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, au fost încheiate două acorduri cadru cu firma Romwine & Cofee SRL, pentru achiziţia a câte 875.000 măşti de tip FFP2 sau FFP 3. Primul acord este în valoare de 22,8 milioane lei, iar al doilea de 33,2 milioane lei.

Practic, prin primul acord sunt achiziţionate 850 mii măşti la preţul de 26 lei bucata, iar prin al doilea sunt cumpărate alte 850 mii măşti la preţul de 38 lei bucata.

Corpul de Control al Ministerului de Finanţe a deschis o anchetă în acest caz.