Lucrările de reabilitare a străzii Păcii prin turnarea unui covor asfaltic ar putea fi finalizate mâine sau cel târziu luni, potrivit primarului Constantin Hogea.

Lucrarea ce are menirea de a fluidiza traficul din zonă se desfăşoară pe tronsonul dintre strada Sălciilor şi până după intersecţia străzii Păcii cu strada Plugarilor, acestea extinzându-se cu circa 50 de metri faţă de abordarea iniţială.

Edilul spune că au apărut nişte probleme în zona intersecţiei străzii Păcii cu strada Mică, acolo unde sunt mai multe cămine de apă menajeră care trebuie aduse la cota iniţială a străzii.

„Intenţia mea este ca vineri să putem turna covor asfaltic pe toată zona, şi ne-am mai extins cu circa 50 de metri până la intersecţia cu Plugarilor. Au apărut nişte probleme în zona Aquaserv, care vor trebui rezolvate zilele acestea. I-am rugat pe cei de la Autoprima să ne împrumute un utilaj, respectiv un finisor pentru drumuri naţionale şi autostrăzi în ideea în care să încercăm să facem din prima şi să nu existe probleme de denivelări. Sub rezerva codurilor galbene şi portocalii de vreme rea, intenţia noastră este ca vineri seara lucrarea să fie finalizată. În cazul în care apar chestiuni care ne vor ţine în loc avem şi varianta B pentru luni. Este o problemă destul de complicată pentru că în zona intersecţiei străzii Păcii cu strada Mică sunt cel puţin 8-9 cămine de apă menajeră, potabilă, care erau în tot felul de poziţii faţă de orizontalitate, picate pe stângă, dreapta, faţă, spate. Acest lucru o să ne mai întârzie puţin pentru că acele cămine trebuie aduse la cota iniţială a străzii pentru a nu fi o mare problemă când tranzităm acea zonă”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

Reabilitarea completă a străzii Păcii este cuprinsă într-un proiect de reabilitare al Aquaserv, aflat în procedură de evaluare. La licitaţie s-au înscris doi constructori.

„Este o lucrare sub rezerva unui provizorat în ideea în care în momentul când Aquaserv pe CL7, ultimul pachet de lucrări care priveşte şi finalizarea ultimelor investiţii din Master Planul Aplicaţiei nr. 1 mai are nişte lucrări de făcut. În opinia mea mai devreme de anul viitor în aprilie-mai nu vor începe pe strada Păcii. Este o intervenţie care sper eu să mai domolească puţin din spiritul critic al cetăţenilor privind starea infrastructurii pentru că acest punct era dezbătut şi reclamat de fiecare dată. Lucrările au fost scoase la licitaţie de Aquaserv iar doi constructori se află în evaluare, urmând ca unul să fie declarat câştigător, după care dacă nu se complică lucrurile este foarte posibil ca în toamnă să fie semnat contractul de executare”, a precizat primarul Constantin Hogea.

Intenţia finală a administraţiei locale este ca toată piatra cubică de pe strada Păcii să fie eliminată odată cu implementarea pachetului de lucrări al Aquaserv. Este vorba de zona de la intersecţia cu Plugarilor până la intersecţia cu Eternităţii.

O altă problemă cu care se confruntă municipalitatea de foarte mulţi ani este faptul că cetăţenii aruncă tot felul de obiecte în vasul toaletei care, în final, ajung în căminele de apă şi blochează filtrele ţevilor care împing apa menajeră.

Primarul face apel la bun simţ şi responsabilitate

„Problema este că găsim în aceste cămine de preluare a apei menajere tot felul de minuni, de la articole de vestimentaţie până la alte lucruri la care nu te aştepţi. Este vor-ba de atitudinea fiecărui cetăţean care înţelege să folosească într-un anumit fel instalaţia menajeră din casă şi apartament. Facem apel la educaţie şi bun simţ. Acum câteva zile a fost nevoie să blocheze staţia de epurare pentru că filtrele de la electrovanele care împing apa menajeră s-au oprit găsind acolo tot felul de minuni. Eu înţeleg că suntem pretenţioşi şi critici cu Aquaserv, Primăria, primarul, pri-vind buna funcţionare a sistemului de preluare a apelor menajere şi pluviale, dar când începem să confundăm va-sul de toaletă cu pubela de gunoi, chiar nu ştiu dacă mai poate fi o chestiune acceptată şi asumată. Va trebui să găsim o soluţie de autoeducare şi responsabilitate”, a transmis primarul Hogea.

Lucrarea de pe strada Păcii face parte din ultimul pachet de lucrări de pe aplicaţia numărul 1 a Aquaserv care închide Master Planul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Tulcea.

Investiţia, realizată cu fonduri europene, este cea mai complexă lucrare şi ultima din aplicaţia nr. 1 a Master Planului pe care Aquaserv îl dezvoltă de patru ani. Aceasta trebuia să fie mai demult finalizată, dar, din cauza unor probleme de disponibilitate logistică şi din cauza unor imposibilităţi de a intra într-o astfel de competiţie, rând pe rând, constructorii au renunţat.