Anul acesta capturile de peşte din Delta Dunării sunt mai slabe ca niciodată, probabil din cauza vremii nefavorabile din această perioadă, spune Lucian Sanda, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), la trei săptămâni de la reluarea pescuitului.

„Capturile de peşte sunt neaşteptat de slabe anul acesta, nu se ştie care este explicaţia. Ne gândim la presiunea atmosferică şi furtunile care au fost în această perioadă. Este o criză mare de peşte în Delta Dunării. Cereri sunt, dar nu avem peşte. Bursa de peşte s-a creat pentru o transparenţă a vânzărilor, noi am cerut electronic, dar s-a făcut fizic şi din păcate nu funcţionează”, ne-a declarat preşedintele FOPDD, Lucian Sanda.

La Sfântu Gheorghe situaţia pare mai bună.

„Cantităţile sunt satisfăcătoare pentru că ne-au dat voie să pescuim cu plase în lacuri cu condiţia să respectăm o anumită mărime a ochiului. La scrumbie a fost un an foarte slab, dar la peştele de apă dulce precum crap, şalău, somn este un început bun”, ne-a spus pescarul.
Prohibiţia pescuitului în România s-a încheiat pe data de 3 iunie, iar Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a decis prelungirea valabilităţii documentelor emise anul trecut pentru desfăşurarea în legalitate a activităţii de pescuit comercial până la începutul lunii iulie.

Decizia a fost luată din cauză că Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii nu au adoptat ordinul comun privind efortul de pescuit şi cotele alocate pentru acest an, pe specii şi zone, act normativ în baza căruia ARBDD stabileşte cotele pe care pescarii trebuie să le îndeplinească în acest an, atât cotele, cât şi zonele de pescuit fiind trecute pe permisele pescarilor.

„Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an, am decis ca membrii Comisariatelor ARBDD din teritoriu să preia de la pescari documentaţia necesară avizării permiselor de pescuit comercial. Am eliminat astfel un efort pe care-l făceau pescarii, dar şi aglomeraţia de la sediul Administraţiei”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.

Potrivit ARBDD, anul trecut, cei 1.076 de pescari comerciali din Deltă au avut o cotă de aproximativ 4.150 de tone de peşte.

Ziua Internaţională a Pescarului, sărbătorită astăzi.

Începând cu anul 1984, pe 27 iunie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Pescarului. Aceasta zi a fost instituită la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului de la Roma.

Cu acest prilej, preşedintele FOPDD, Lucian Sanda le transmite pescarilor să fie mândri de meseria lor.
„Să respecte natura, altfel nici natura nu îi va respecta pe ei. De asemenea, să fie mândri de meseria lor”, a spus Lucian Sanda.

Cu ocazia acestei zile, numeroase ţări organizează concursuri de pescuit şi diverse seminarii, la care pot participa pescari cu experienţă, dar şi amatori.
Pescuitul reprezintă o îndeletnicire şi o pasiune împărtăşită de foarte multe persoane, printre care se numără tot mai multe femei.

Pescarii se reunesc, uniţi de această pasiune, indiferent de mediul din care provin, de profesia sau cariera lor. Există 21 de milioane de pescari în întreaga lume şi aproximativ 200 de milioane de oameni care depind de pescuit pentru a supravieţui.

Cele mai mari consumatoare de peşte din lume sunt India şi Statele Unite.