Încă 10 persoane au fost confirmate ieri pozitiv cu noul coronavirus, numărul total al cazurilor ajungând la 218 la nivelul judeţului Tulcea. Acesta este cel mai mare număr de cazuri confirmate într-o singură zi în ultima lună.

Nouă dintre aceste persoane sunt din municipiu şi una din comuna Somova. Opt pacienţi se află internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a SJU Tulcea, medicul de gardă luând decizia ca doi dintre aceştia să fie transferaţi la Constanţa şi Medgidia.

Potrivit prefectului judeţului, Alexandru Cristian Iordan, şase dintre cele 10 persoane erau asimptomatice şi s-au testat deoarece urmau să plece din ţară.

„Din cele 10 persoane pozitive, şase erau asimptomatice şi s-au testat pentru că au vrut să plece din ţară.  În această perioadă se testează şi un număr mai mare de persoane, deoarece vor să plece în concedii în afara ţării sau pensionari care pleacă în Italia, Spania la copii, rude. După cum se vede şi la nivel naţional, vor fi din ce în ce mai multe cazuri. Lumea nu respectă măsurile de protecţie, noi încercăm să prevenim prin controale, dar transmiterea deja este una comunitară”, ne-a declarat prefectul Alexandru Cristian Iordan.

Prefectul atrage atenţia tulcenilor să respecte măsurile de protecţie pentru a evita răspândirea virusului.

„Vreau să readuc în atenţia tulcenilor faptul că trebuie să respecte măsurile de protecţie. Sunt trei măsuri simple, respectiv să poarte mască de protecţie, să se spele cât mai des pe mâini şi să păstreze distanţarea socială. De asemenea, să se informeze din surse sigure”, a transmis prefectul Iordan.

Potrivit sursei citate, la Tulcea a crescut capacitatea zilnică de testare la circa 800 de testări ce se pot face atât în laboratoare private cât şi la Spitalul Judeţean Tulcea.

În prezent, 37 de tulceni se află internaţi în spitale, 20 dintre aceştia la Secţia de Boli In-fecţioase a Spitalului Judeţean Tulcea. De asemenea, doi pacienţi au fost externaţi la cerere, iar 168 de persoane s-au vindecat şi au fost externate. Un număr de 107 de persoane au fost testate miercuri pentru coronavirus.

Secţia de Boli Infecţioase a SJU Tulcea are în structură 45 de paturi pentru izolarea şi tratarea COVID-19.

Amenzi de 21.500 lei pentru nerespectarea normelor COVID- 19

În urma controalelor efectuate miercuri în zonele aglomerate, centrele comerciale, pieţele, târgurile şi terasele din judeţul Tulcea, autorităţile au aplicat amenzi de 21.500 lei celor care nu au respectat normele în vigoare.

„Au fost aplicate 11 sancţiuni în sumă de 21.500  lei în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor COVID- 19″, se arată în comunicatul Prefecturii Tulcea.

Document guvernamental: România ar putea ajunge la 1.600 de cazuri de coronavirus pe zi, la jumătatea lui august

Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluţia cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara, se arată în nota de fundamentare a HG privind prelungirea stării de alertă. Menţinerea acestui trend de evoluţie a situaţiei ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august.

Potrivit unor analize făcute la nivelul centrului naţional de coordonare a situaţiilor de urgenţă, reluarea accelerată a tuturor celorlalte activităţi (în condiţiile în care nu se poate verifica în mod cert respectarea condiţiilor de funcţionare şi comportament al populaţiei), coroborată cu posibilitatea de mişcare neîngrădită a persoanelor dintr-o unitate-administrativă în alta, relaxarea efectivă a populaţiei în privinţa pandemiei, cât şi un trend susţinut de informaţii fake-news şi de negare a gravităţii acesteia, precum şi a măsurilor necesare pentru controlul şi combaterea infecţiilor, poate duce inevitabil la relua-rea unui trend puternic ascendent al infecţiilor.

Nu există niciun motiv ştiinţific şi rezonabil pentru care virusul să dispară sau să îşi reducă semnificativ rata de contagiozitate de până acum, având în vedere gradul aproape inexistent de imunitate a populaţiei la această infecţie. Potrivit Guvernului, progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant existând riscul dispariţiei efectelor benefice.