Primarul Ştefan Ilie: „Nu se distruge ceea ce există, ci se modernizează!”

Revoluţia urbană începută la Tulcea de primarul Ştefan Ilie cu demolarea garajelor continuă cu remodelarea zonei centrale şi a principalei parcări din municipiu.

Primăria municipiului Tulcea a publicat pe site-ul propriu planurile urbanistice zonale pentru remodelarea zonei centrale şi a principalei parcări din oraş, cetăţenii fiind invitaţi să transmită propuneri administraţiei până pe data de 21 noiembrie.

Regenerarea urbană a centrului oraşului vizează Piaţa Mircea cel Bătrân, cunoscută sub numele de Piaţa Civică, strada Unirii şi parcul Trei Fântâni, autoritatea locală intenţionând să creeze în zonă o alee pietonală care să unească centrul oraşului de faleza Dunării.

Autoritatea locală doreşte să modifice şi zona din apropierea Casei de Cultură, cunoscută pentru una dintre cele mai mari parcări din apropierea falezei.

„Aceste planuri urbanistice sunt pentru proiecte majore pe care oamenii le doresc realizate. Cetăţenii au întrebat când vor avea piste pentru biciclete, un trafic mai fluid, iar parcul Victoria să fie unul atrăgător. Aceste întrebări nu pot fi rezolvate decât prin regenerări urbane. PUZ-urile prevăd piste pentru biciclete, deschiderea unor artere cum ar fi în zona Piaţa Veche, Parcul Personalităţilor-Sindicate, deschiderea străzii Portului care să ducă până la statuia lui Mircea cel Bătrân. Se mai propun parcări care să nu mai aglomereze spaţiile, ci să fie semi-subterane, zone de promenadă pentru cetăţeni cum ar fi în zona Pieţei Civice printr-o degajare a traficului pietonal prin strada Unirii astfel încât să existe o promenadă spre faleză direct prin zona Trei Fântâni. Nu se distruge ceea ce există la momentul actual, ci se modernizează. În zona de centru încercăm să găsim soluţii pentru a face parcare subterană sau semi-subterană în funcţie de studiile geotehnice. Este important ca în mijlocul oraşului să nu mai vezi atâtea maşini parcate, iar dacă ai posibilitatea să le pui în subteran este foarte bine”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Pentru punerea în practică a celor două proiecte, Primăria Tulcea doreşte să atragă fonduri europene.

„Regenerarea urbană înseamnă în primul rând reorganizarea spaţiilor care să cuprindă toate elementele de care au nevoie cetăţenii la momentul actual. Spaţiile au fost făcute pentru o anumită perioadă de timp. Astăzi, Uniunea Europeană ne dă finanţări considerabile dacă facem proiecte bune de regenerare urbană în care să includem toate nevoile actuale ale societăţii, respectiv spaţii verzi, eficienţă energetică, piste pentru biciclete, fluiditate în trafic, construcţii moderne, digitalizare, etc.”, a precizat Ştefan Ilie.

Potrivit memoriilor celor două propuneri publicate pe site-ul Primăriei Tulcea, lucrările ar putea dura aproximativ 33 luni.