Dat în funcţiune la începutul acestei luni, noul sistem, format din trei cazane cu o capacitatea de 6MWh fiecare, cumulează un total de 18 MWh, faţă de 58 MWh, capacitatea vechiului cazan de apă fierbinte. Vechiul CAF, mult prea mare pentru necesarul de încălzire al oraşului, genera pierderi mari, atât la producţie, cât şi prin plata certificatelor verzi.
„Astfel am ieşit de sub povara plăţilor certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi am eliminat foarte mult din pierderile de producţie. De la pornire şi până acum, în medie, au funcţionat 1,3 cazane, iar acest număr va creste când temperaturile exterioare vor scădea şi va fi nevoie de un necesar de energie termică mai mare. La momentul actual un cazan funcţionează permanent, iar celelalte două pornesc doar ca să îl ajute, pentru perioade scurte de timp. Noul sistem de încălzire termică produce acum căldură pentru utilizatori. Izolaţia tubulaturii reprezintă ultimii paşi din această investiţie a primăriei municipiului Tulcea, în valoare totală, proiectare şi execuţie, de 8 milioane de lei, exclusiv TVA. Această investiţie, dacă era realizată de foarte mult timp, ar fi adus multe economii bugetului local, care puteau fi folosite în alte domenii de infrastructură”, a explicat primarul Ştefan Ilie.
Anul viitor, societatea Energoterm SA vrea să înceapă retehnologizarea celor 20 de centrale termice din municipiu.
Energoterm SA, singurul distribuitor de energie termică din municipiul Tulcea, numără circa 6.000 de abonaţi, aproximativ jumătate dintre ei fiind dependenţi de CAF.