Armânii din România au iniţiat din nou demersurile pentru recunoaşterea naţionalităţii armâne, printr-o petiţie adresată Parlamentului României. Printre semnatarii documentului, armâni din mai multe judeţe ale ţării, se află şi tulceni.

Semnatar al petiţiei este şi Sterică Fudulea, prim vicepreşedintele Comunităţii Armânilor din România, care ne-a declarat  că este sceptic că acest demers va avea finalitatea dorită de iniţiatori.

„Da, am semnat petiţia cu privire la recunoaşterea naţionalităţii armâne. Din punctul meu de vedere, dacă o petiţie n-are susţinere politică, n-are nici un sorţ de izbândă, iar ca să ajungă în Parlament trebuie să fie semnată de cel puţin 100.000 de semnatari. Probabil izbânda nu se va vedea cât de curând. Sunt multe motive care duc la insuccesul nostru, dar sper ca va veni momentul care să-i lumineze pe decidenţii politici ai României, deoarece identitatea etnică este un drept asumat, nu impus. Păstrarea culturii, tradiţiei şi limbii armâne este un lucru pe care ni-l dorim şi care aduce un plus de valoare culturii statului român, nu numai etniei în sine. Toate etniile care trăiesc într-un stat naţional, dau un plus de valoare statului respectiv”, a precizat Sterică Fudulea.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA