Tulcea are un prim tablou al candidaţilor principali de la alegerile locale. Încet-încet şi destul de timid, în unele cazuri, partidele şi-au anunţat oferta electorală în privinţa celor care vor candida pentru fotoliul de primar al municipiului Tulcea, respectiv, cel al preşedintelui Consiliului Judeţean.

La mai puţin de două luni de zile până la data alegerilor din 27 septembrie, candidaţii pentru Primăria municipiului au fost stabiliţi de partidele tulcene, dar listele de consilieri sunt departe de a fi definitivate.

Ziarul „Delta” a schiţat pentru electoratul tulcean lista candidaţilor partidelor. Este vorba  despre candidaţii la Primăria municipiului şi la Consiliul Judeţean.

Candidaturile asumate

Aşa cum se ştie, PSD Tulcea a fost primul partid care a dat publicităţii numele candidaţilor ce se vor înscrie în cursa pentru fotoliul de primar. Social-democraţii au anunţat încă din luna martie a  anului trecut că la alegerile locale din 2020 vor merge pe mâna viceprimarului Andaluzia Luca pentru un mandat la Primăria municipiului Tulcea. Ulterior aceştia au anunţat că la şefia Consiliului Judeţean vor merge cu preşedintele Horia Teodorescu.

Cu candidaţi pentru cele două funcţii cheie ale administraţiei au venit şi liberalii tulceni.

Deşi au existat discuţii încă de anul trecut asupra candidaturii liberalului Ştefan Ilie, acesta oscilând între fotoliul de primar şi conducerea CJ, PNL Tulcea a anunţat oficial decizia abia în luna martie a acestui an, atunci când Biroul Permanent Naţional al PNL a validat candidaturile la alegerile locale pentru Tulcea. Astfel, Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea, va candida la Primăria municipiului, iar deputatul George Şişcu, la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

O altă ofertă electorală a venit luna trecută şi din partea actualului primar în funcţie, Constantin Hogea. Fără a constitui o mare surpriză, primarul Constantin Hogea, a anunţat oficial, într-un comunicat de presă postat pe Facebook, că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de edil al municipiului.

Luna aceasta, Ştefana Zibileanu, preşedintele Pro România, a fost desemnată candidatul partidului la funcţia de primar al municipiului în cadrul alegerilor locale de luna viitoare. Pentru conducerea Consiliului Judeţean a fost desemnat Laurenţiu Mocanu, coordonatorul organizaţiei judeţene de tineret Pro România.

Dragoş Simion, preşedintele Filialei municipale Tulcea a Partidului Ecologist Român (PER) este cel care va candida pentru Primăria municipiului, iar Ionel Stan, preşedintele PER Tulcea pentru şefia Consiliului Judeţean.

ALDE Tulcea va merge la drum cu vicepreşedintele Marius Octavian Popa, pentru fotoliul de primar al municipiului, iar pentru conducerea CJ va fi susţinut preşedintele partidului, Marius Tudorie.

Pe ultima sută de metri USR – PLUS şi-a schimbat candidaţii atât la Primăria municipiului cât şi la preşedinţia Consiliului Judeţean. Astfel, în locul lui Valentin Bodur îl găsim pe Cristian Porneală, iar în locul lui Daniel Ion, a apărut Marian Machedon, preşedintele Plus Tulcea.

Şi PMP Tulcea şi-a validat recent candidatul la Primăria municipiului. Este vorba despre omul de afaceri Valentin Spiru. Cel care va candida la şefia CJ este chiar preşedintele partidului, Victor Tarhon.

O altă candidatură lansată este cea a lui Mihăiţă Sadîca, preşedintele Partidului Puterii Umaniste (PPU) Tulcea. În ceea ce priveşte candidatul PPU Tulcea la conducerea Consiliului Judeţean, aceasta este dr. stomatolog Mihaela Mocanu, care este şi preşedinta filialei municipale a partidului.

Au fost desemnaţi preşedinţii birourilor electorale din judeţ

La Tribunalul Tulcea au fost desemnaţi prin tragere la sorţi preşedintele şi locţiitorul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană şi Birourile Electorale de Circumscripţie orăşeneşti şi comunale de pe raza judeţului Tulcea.

Astfel, preşedinte al Biroului Electoral Judeţean a fost desemnat judecătorul Nicola Gheorghiu Daniel şi locţiitor judecătorul Andrei Iordan, iar la Biroul Electoral Municipal preşedinte Dan Stepanencu şi locţiitor Bogdan Andrei Alexandru, ambii procurori de profesie.

Candidaturile se depun între 7 şi 18 august

Rămâne de văzut dacă acesta va rămâne tabloul final al candidaţilor partidelor din Tulcea pentru poziţiile cheie din administraţia publică locală sau vor mai apărea modificări. Cert este că Legea alegerilor locale, promulgată de Klaus Iohannis, stabileşte că alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc pe 27 septembrie.

Potrivit unei hotărâri a Autorităţii Electorale Permanente, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi au început, încă din 20 iulie, strângerea de semnături pentru susţinerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene.

Depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august. Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7:00.