„Aeroportul Delta Dunării ar trebui restructurat din temelii”

Preşedintele  PMP Tulcea, Victor Tarhon este unul dintre cei zece candidaţi la alegerile locale, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea.

Victor Tarhon a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea în perioada 2008 – 2012. S-a născut la data de 1 mai 1958 şi este căsătorit.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Om al faptelor, adică om de administraţie.

– Cât de importantă este pentru un preşedinte o majoritate prietenoasă în Consiliul Judeţean?

– Nu importantă, ci capitală, pentru un preşedinte, este o majoritate în slujba cetăţeanului, determinată, profesionistă şi tenace.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj, personal, în calitate de preşedinte?

– Avantaj – dispui de toate pârghiile instituţionale de putere şi de decizie, ca să aplici programul de management al judeţului, pe perioada mandatului, în viziunea partidului pe care îl reprezinţi; Dezavantaj – Nu mai ai timp pentru viaţa personală, dacă eşti o persoană determinată, profesionistă, tenace    şi mai ales focusată pe realizarea tuturor obiectivelor mandatului, încredinţat de alegătorii tăi.

– Care este punctul slab în Consiliul Judeţean, referindu-ne aici la direcţiile şi regiile din subordinea instituţiei?

– Eficienţa (definiţie din Managementul de Proiect: a face lucrurile cum trebuie) şi eficacitatea (definiţie din Managementul de Proiect: a face lucrurile care trebuie), muncii fie-cărui salariat şi implicit a fiecărei entităţi (direcţie şi/sau regie), în raport cu scopul în care au fost constituite, cât şi în-cadrarea efectivă, a fiecărei entităţi (direcţie şi/sau regie), în standardele unei administraţii, de tip european.

NB: Eficienţă + Eficacitate = Excelenţă.

– Care dintre regiile Consiliului Judeţean ar trebui închisă sau reformată din temelii?

– Restructurată din „temelii”: Regia Autonomă Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, pentru ca şi tulcenii să beneficieze de curse aeriene, permanente, interne şi internaţionale.

– Veţi da afară, oameni din Consiliul Judeţean?

– Oamenii determinaţi (în slujba cetăţeanului), profesionişti (eficienţi şi eficace) şi tenace (în realizarea la termen şi co-rect a dispoziţiilor/sarcinilor de serviciu), sunt şi vor fi ori-când şi oriunde bineveniţi.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul judeţului şi care ar fi soluţiile?

– Problema cea mai importantă, eu i-aş spune vitală, este calitatea vieţii!

NB: Calitatea vieţii (în sens larg) reprezintă totalitatea condiţiilor care asigură integritatea vieţii biologice, satisfacerea cerinţelor de ordin social – economic, legate de nivelul de trai material şi spiritual, care să permită echilibrul, formarea şi afirmarea personalităţii umane.

În viziunea mea şi particularizând, mă refer exclusiv la ceea ce ne stă în putinţă să facem neobosit, nedisimulat, eficient şi eficace, noi toţi tulcenii, de la „simplul cetăţean”, până la vremelnicii aleşi şi numiţi în funcţii de decizie, în structurile statului de drept, ca să sporim calitatea vieţii, în judeţul nostru. Un om, fie el şi vremelnic preşedinte de Consiliu Judeţean Tulcea, nu poate aduce bunăstarea!

Bunăstarea aceea mult dorită şi aşteptată, de toţi românii şi implicit de tulceni, de la Revoluţie şi până în zilele noastre.

Dezideratul/obiectivul trebuie să fie capital şi să ne preocupe permanent, pentru simplul motiv că de noi toţi depinde cât vom mai trăi, aşa cum trăim…

– Cât de important este pentru un preşedinte de CJ  să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Capitală, pentru că obiectivele mandatului, sunt în concordanţă cu linia politică a partidului şi implicit cu programul de guvernare. Pe cale de consecinţă atingerea obiectivelor mandatului, devine mult mai realistă/tangibilă.

– Pe câţi dintre consilierii judeţeni aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Prezenţa pe lista de vot a fost o opţiune personală a fiecărui coleg, iar ordinea pe buletinul de vot, rezultatul unei proceduri statutare, transparentă şi democratică.

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul administrativ cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Cheltuirea, adică: finalizarea tuturor proiectelor existente (în număr de 1.079, aflate în diverse stadii), cât şi altele noi şi eligibile, din fondul de 1,112 miliarde euro (bani „euro-peni”), aflaţi la dispoziţia Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI „Delta Dunării”.

NB: până în acest moment sunt cheltuiţi cca. 225 milioane euro (bani „europeni” şi „româneşti”) .

Reamintesc tulcenilor (de bună credinţă) că în mandatul meu de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea (2008 – 2012), judeţul Tulcea, la finele anului 2011, ocupa locul 4 – după numărul de locuri de muncă create de investiţiile în derulare şi locul 5 – după valoarea investiţiilor româneşti atrase.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Mai degrabă… ordonat, responsabil, corect, tenace şi preocupat toată viaţa, să-mi schimb, în bine, condiţia de om/ cetăţean.

Lista consilieri judeţeni PMP

 1. Victor Tarhon
 2. Daniela Condratov
 3. Grigore Vrămuleţ
 4. Alexandru Perianu
 5. Gheorghe Nedelcu
 6. Valentin Spiru
 7. Mitrea Maxim
 8. Georgel Dobre
 9. Ştefan Alexe
 10. Tudorel Anton
 11. Alexandru Lazăr
 12. Victoria Cozma
 13. Ştefan Bulacu
 14. Liliana Ion
 15. Viorel Dan
 16. Maria Magazin
 17. Elena Mocanu
 18. Marius-Gheorghiţă Manolache
 19. Florica Gelep
 20. Ion Botas
 21. Violeta Ioan
 22. Vasilica Bilea
 23. Stere Stere
 24. Marcel Iordache
 25. Florin Manea
 26. Niţă Malcea
 27. Alina Tănase
 28. Mihai Chirilă
 29. Gelu Bourosu
 30. Ion Mungiu
 31. Gheorghe Moise
 32. Bianca Bena
 33. Natalia Tanasi
 34. Ionel Burada
 35. Nicu Matei
 36. Mădălin Sburlea
 37. Serghei Feodosei
 38. Iacob Pahom