Sediul Deltacons din municipiu a fost achiziţionat de Primăria Tulcea, la o valoare de 1.854.100 de lei, fără TVA, în urma licitaţiei ce a avut loc în urmă cu câteva zile.

Potrivit primarului Constantin Hogea, care a fost mandatat să reprezinte municipiul Tulcea la licitaţie şi care a fost şi singurul ofertant, destinaţia imobilului ar putea fi în final sediu al Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”.

„Conform legii, două instituţii îşi puteau exprima dreptul de preempţiune, Consiliul Judeţean şi Primăria Tulcea. Într-o discuţie instituţională s-a convenit ca această clădire din zestrea edilitară a municipiului, care are o întreagă istorie în spate, că este mult mai oportun ca sediul administrativ al Deltacons să fie achiziţionat de către primărie. Ei s-au retras din competiţie. Există şi nişte argumente de or-din practic, există o Direcţie Culturală a primăriei, în speţă Ansamblul Baladele Deltei, care îşi desfăşoară activitatea într-un sediu al CJ şi ar fi o variantă să îşi desfăşoare activitatea în sediul pe care primăria l-a achiziţionat. Prin această achiziţie întregim zona de monument istoric, iar dorinţa noastră este ca după ce rezolvăm cu reabilitarea primăriei să îi dăm tot o destinaţie culturală. Sper să nu existe contestaţii. Lichidatorul ne-a spus că în maxim 30 de zile vrea să primească banii, după care urmează semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Este un câştig pentru Tul-cea”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

Imobilul ar putea fi sediu al primăriei pe timpul lucrărilor de reabilitare ale imobilului cu această destinaţie din Piaţa Civică.

„Al doilea argument este posibilitatea semnării contractului de reabilitare a primăriei şi atunci va trebui să găsim un sediu sau două în care să ne desfăşurăm activitatea. S-a convenit ca imobilul să fie vândut la valoarea expertizei făcută de noi, ceea ce este o valoare extrem de convenabilă faţă de ceea ce înseamnă clădirea în sine. Ar fi fost păcat să ajungă într-o zonă privată, deoarece în acea zonă mai sunt trei clădiri cu statut de monument istoric”, a precizat primarul Hogea.

Sediul Deltacons din strada 14 Noiembrie a fost construită în anul 1868, clădirea fiind monument istoric înregistrată în lista Monumentelor istorice categoria a II-a, grupa valorică B. Imobilul se află în patrimoniul societăţii Deltacons care este în stare de insolvenţă şi potrivit legii poate fi vândută.

În şedinţa din luna mai, consilierii locali tulceni au fost de acord să îşi exercite dreptul de preempţiune, adică să cum-pere clădirea. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul monumentelor istorice vânzarea se face cu exercitarea dreptului de preempţiune în următoarea ordine: Ministerul Culturii prin Direcţia Judeţeană de Cultură, Consiliul Local pe raza căruia se află imobilul, urmat de Consiliul Judeţean.

În cazul imobilului în discuţie – clădirea Deltacons – Ministerul Culturii a comunicat că nu îşi exercită dreptul de preempţiune.

Imobilul cu destinaţia actuală de sediu administrativ, compus din clădire în suprafaţă totală de 729 mp, cu regimul de înălţime de S+P+1 şi teren în suprafaţă de 872 mp, a avut mai multe destinaţii de-a lungul timpului, respectiv Sfat Popular al oraşului Tulcea, Primăria oraşului, Jandarmerie Turcească şi Liceu Turcesc.