„Nu am nici un proiect politic, am doar proiecte care ţin de prezentul şi viitorul oraşului”

Viceprimarul Andaluzia Luca este unul dintre cei nouă candidaţi la alegerile locale pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. Din anul 2016 şi până în prezent ocupă funcţia de viceprimar al municipiului Tulcea.

Andaluzia Luca s-a născut în data de 25 februarie 1971 şi este căsătorită.

De profesie inginer miner, Andaluzia Luca este membră a PSD din anul 1998 şi ocupă funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PSD din luna aprilie a anului 2015.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Sunt, în primul rând, un om care nu s-a ferit niciodată de muncă. De patru ani, ca viceprimar, muncesc în administraţia publică a municipiului Tulcea şi îi cunosc problemele în dublă calitate, aceea de cetăţean al municipiului, dar şi în cea de om de administraţie. Politica nu este şi nici n-ar trebui să fie altceva decât o cale de a rezolva problemele oamenilor şi de a ajuta comunităţile să evolueze.

– Cât de importantă este pentru un primar o majoritate prietenoasă în Consiliul Local?

– Pentru un primar este foarte importantă, în primul rând o viziune de dezvoltare, ceea ce Tulcei i-a lipsit. Acolo unde există o viziune coerentă şi viabilă va exista şi o colaborare cu orice fel de majoritate, căci nu cred că cineva s-ar opune proiectelor bune doar de dragul de a se opune.

– Aveţi experienţa unui viceprimar aflat în tabără politică diferită faţă de primar. Aflată în postura de primar al municipiului, cum veţi colabora cu viceprimarii de altă culoare politică?

– Aşa cum am mai zis, o astfel de colaborare are în vedere interesul cetăţenilor şi al urbei. Dar, în timp ce relaţia dintre primar şi Consiliul Local este una de egalitate, între legislativ şi executiv, relaţia dintre primar şi viceprimar este una ierarhică în interiorul aceleiaşi instituţii a executivului local. Oricine va fi viceprimar, însă, din octombrie încolo, va găsi în mine, ca primar, o persoană deschisă la idei care îmbunătăţesc viaţa municipiului şi a locuitorilor săi.

– Când veţi fi ales primar veţi numi un city manager?

– Un city manager nu se numeşte, ci este o funcţie care se ocupă pe bază de concurs. Dar, categoric, Tulcea are nevoie de un city manager.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Ca primar nu trebuie să te gândeşti nici măcar o singură clipă la avantaje personale. Primarul trebuie să onoreze încrederea oamenilor care l-au votat şi să lucreze în interesul lor. Dezavantajul, dacă îţi respecţi mandatul, este că îţi rămâne prea puţin timp pentru tine însuţi.

– Sunteţi femeie. Consideraţi că acest fapt vă avantajează sau nu în lupta electorală?

– Trăim într-o societate democratică, bazată pe principiul egalităţii. Nu cred că a fi femeie mai este, astăzi, un dezavantaj. Există politicieni mai vechi extrem de misogini, e drept, dar ei ar trebui să înţeleagă că sunt de domeniul trecutului.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Punctul slab al Primăriei Tulcea este sistemul relaţional feudal. Dar aceste lucruri vor fi istorie, după validarea rezultatelor alegerilor din 27 septembrie.

– Care dintre societăţile primăriei ar trebui închisă sau reformată din temelii?

– De reformă este nevoie, dar de închis societăţi ale primăriei nu se pune problema.

– Veţi da afară oameni din primărie?

– Primăria nu este o societate comercială privată, ci o instituţie a administraţiei publice locale, unde angajaţii lucrează în interesul public, nu în cel privat – individual sau de grup. Dacă există angajaţi care nu înţeleg asta, lucru pe care-l vom constata în urma unor evaluări temeinice, atunci ei nu vor mai lucra în primărie. Nu vor fi concediaţi, însă, oameni capabili şi muncitori pentru a face loc unor sinecuri de partid.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Municipiul are foarte multe probleme nerezolvate, căci se tot adună. Soluţia este să începem în paralel mai multe proiecte care să readucă Tulcea pe făgaşul dezvoltării. În plus, nu vom mai vorbi de cârpeli, ci de proiecte care să ia în vedere toate aspectele şi care să ducă la rezolvări pe termen lung.

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Conform Constituţiei şi legilor în vigoare, nu este important absolut deloc. Alocarea de resurse în mod preferenţial, în funcţie de carnetul de partid este o practică imorală şi ilegală. Am văzut, recent, că alţii practică acest mod de lucru, dar sper că autorităţile vor veghea ca legalitatea să fie respectată.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Pe toţi.

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Nu am nici un proiect politic pentru acest mandat, am doar proiecte care ţin de prezentul şi viitorul oraşului. Nu voi face, aşadar, politică aşa cum este ea înţeleasă azi de către mulţi, ci mă voi ocupa de administraţie, în interesul comunităţii. Am identificat, pentru aproape toate proiectele pe care le propun, surse de finanţare, atât în bugetul local cât şi în axele de finanţare europene.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Da, sunt un om norocos. Dacă Tulcea are nevoie şi de noroc, atunci sper să-mi împărtăşesc norocul cu oraşul şi cu oamenii săi.

Lista consilieri locali PSD

  1. Andaluzia Luca
  2. Lavinia Vizauer
  3. Gabriel-Dorin Ţiu
  4. Anca Suhov
  5. Daniel Drăniceanu
  6. Georgian Sela
  7. Cezar-George Marin
  8. Vlad-Andrei Cucu
  9. Cristian Olteanu
  10. Ionuţ-Paul Ştefan
  11. Alexandru-Iulian Ion
  12. Emil Tărcatu
  13. Georgiana Voicu
  14. Sorin-Cristian Ailincăi
  15. Camelia Pantelemon
  16. Elisabeta Litrin
  17. Daniel Naciadis
  18. Selda-Georgiana Matei
  19. Andrei-Aurel Gheorghiu
  20. Cosmin Târnăcop
  21. Cristian-Alexandru Grigoraş
  22. Nicolae Popovici
  23. Mirela Necoară
  24. George Tăbăcaru
  25. Florina-Corina Păcuraru
  26. Alexandra-Adriana Ghiţă
  27. Vasile Suhov