Descoperire arheologică de excepţie, la Sfântu Gheorghe

Bucată dintr-o corabie otomană veche de 300 de ani, scoasă din apele Dunării

Descoperire arheologică

Zilele trecute, autorităţile locale de la Sfântu Gheorghe au făcut o descoperire arheologică pe care specialiştii tulceni din domeniu au catalogat-o deja ca fiind de excepţie. În timpul unei operaţiuni de dragare efectuată în vecinătatea localităţii tulcene, muncitorii au găsit pe fundul apei o bucată dintr-o epavă care ar putea data din a doua jumătate a secolului XVII, începutul secolului XVIII.

Potrivit specialiştilor Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM), fragmentul din ambarcaţiunea otomană este o descoperire unicat în sectorul Dunării inferioare.

Primarul comunei Sf. Gheorghe, Valentin Sidorencu, spune că bucata de epavă are o dimensiune de 4×4 şi seamănă cu o parte din „coastele” ambarcaţiunii.

În plus, edilul ne-a mai povestit că a mai găsit în Dunăre astfel de fragmente şi în alte ocazii, însă nu a fost luat în seamă de specialişti în momentul în care a semnalat descoperirile.

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Iulian Vizauer, a anunţat că bunul cultural a intrat deja în patrimoniul statului şi urmează să fie transportat de urgenţă la Tulcea, pentru operaţiuni şi tratamente de conservare primară.