„Vreau să facem trei heliporturi pentru Sulina, Sfântu Gheorghe şi Chilia pentru a deservi medical populaţia”

Deputatul PNL George Şişcu este unul dintre cei zece candidaţi la alegerile locale, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea.

George Şişcu este deputat liberal de Tulcea în Parlamentul României din anul 2016. A mai ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 2012-2016.

S-a născut în data de 5 iunie 1965 este căsătorit şi are un copil.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Eu sunt un om liber. Omul liber este omul care nu minte.

– Cât de importantă este pentru un preşedinte o majoritate prietenoasă în Consiliul Judeţean?

– Majoritatea prietenoasă în Consiliul Judeţean este esenţială. Este foarte importantă majoritatea pentru implementarea programului de dezvoltare propus la începutul mandatului. Vreau să asigurăm, împreună cu echipa mea, dezvoltarea calităţii vieţii cetăţenilor judeţului. Un preşedinte de consiliu are nevoie de susţinerea Consiliului Judeţean printr-o majoritate. Altfel activitatea se blochează, nu pot fi promovate acele hotărâri vitale pentru tulceni.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de preşedinte?

– Cel mai mare avantaj: experienţa acumulată ca şi consilier local, consilier judeţean, vicepreşedinte de consiliu judeţean şi parlamentar. Astfel, experienţa acumulată pe funcţiile ocupate de-a lungul timpului îmi va fi de folos pentru a-mi putea implementa programul liberal la CJ. Sunt un om foarte ambiţios, foarte hotărât şi foarte corect. Cetăţenii şi antrepre-norii din judeţ vor găsi în mine un partener.

Cel mai mare dezavantaj: Dorinţa mea de a face toate lucrurile poate prea rapid, ceea ce nu e posibil tot timpul. Adevărul este că oamenii s-au săturat să tot aştepte până se rezolvă nişte lucruri. Dar nici nu poţi grăbi, indiferent de entuziasmul pe care îl ai, adică să faci întreg programul propus în doar şase luni. Eu aşa vreau, dar îmi dau seama că unele lucruri le poţi face imediat, în timp ce altele, care nu ţin doar de tine, e mai complicat. Dacă le grăbeşti, poţi să strici în loc să faci bine.

– Care este punctul slab în Consiliul Judeţean referindu-ne aici la direcţiile şi regiile din subordinea instituţiei?

– Supradimensionarea unor direcţii ale consiliului în detrimentul altora. Nu e admisibil aşa ceva într-o instituţie care se vrea modernă şi europeană. Sunt direcţii care nu se justifică prin dimensiunea lor uriaşă. Consiliul Judeţean are spre exemplu o direcţie de comunicare stufoasă care nu ştim cu ce se ocupă exact, în timp ce la juridic există doar un simplu serviciu, deşi ar trebui să funcţioneze acolo o direcţie separată. Plătim case de avocatură cu sume exorbitante pentru a ne reprezenta în diverse litigii, dar nu suntem în stare să avem o direcţie juridică şi avem numai un serviciu.

– Care dintre regiile Consiliului Judeţean ar trebui închisă sau reformată din temelii?

– Nu vin la Consiliul Judeţean ca să închid. Nu văd de ce ar trebui închise. Deci nu tai şi nu închid, ca să fie clar. Dar regii restructurate economic da, asta este obligatoriu, pentru a nu irosi resursele. Vom face acest lucru, pe principii sănătoase. Vă dau un exemplu, Administraţia Zonei Libere Sulina, care are un patrimoniu bogat, dar nu este folosit la adevăratul potenţial.

Este necesară de asemenea o revitalizare urgentă a Aeroportului Tulcea, iar Drumul Expres către Brăila şi Galaţi poate fi o soluţie pentru dezvoltarea unui aeroport care să deservească întreaga regiune. Totodată, activitatea Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Tulcea trebuie armonizată cu activitatea Direcţiei de Investiţii. Nu putem suprapune activităţi, birocraţia poate fi eliminată şi o voi face. Este de ase-menea obligatoriu ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Infrastructurii de Deşeuri Menajere Tulcea să funcţioneze mult mai eficient. Sunt multe comunităţi nemulţumite de activitatea acestei asociaţii care nu se datorează neapărat prestatorului de servicii, ci a modului în care s-a pus în aplicare proiectul. Am văzut ce s-a întâmplat la Crişan, unde un munte de gunoi era cât pe ce să fie luat de Dunăre.

O atenţie deosebită voi acorda DGASPC unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ.

– Veţi da afară oameni din Consiliul Judeţean?

– Ce vă pot spune este că nu plec cu gândul să dau funcţionarii afară, dar în mod cert sunt persoane care nu vor putea lucra cu mine. Şi probabil vor pleca singure, fără să le dau eu afară. Voi cere performanţă, integritate, orientare către cetăţean, iar cine nu rezistă ritmului de lucru pe care îl voi impune, cu părere de rău, dar nu putem fi colegi.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul judeţului şi care ar fi soluţiile?

– Principala problemă este asistenţa sanitară. Nu avem medici la Tulcea, cu toate că s-au făcut investiţii la Spitalul Judeţean. În special la secţiile Neonatologie şi Pediatrie există criză de personal. Vom găsi aici soluţii împreună cu primăria. O altă chestiune este cea legată de impulsionarea investiţiilor pentru apă-canal în localităţile din judeţ. Totodată, legăturile rutiere dintre localităţi nu sunt dintre cele mai bune.

– Cât de important este pentru un preşedinte de CJ să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Pariul meu este echipa primari-CJ-Guvern. Fără o conlucrare serioasă şi strânsă nu vom reuşi să facem ceea ce ne propunem. Una este să baţi la uşi deschise în ministere şi să ai acolo oameni cu care să te poţi înţelege, nu să te lupţi, şi care să te ajute şi altceva e să ai un guvern ostil politic care să-ţi pună beţe în roate şi să te plimbe de la un minister la altul. Deja am realizat lucruri benefice pentru judeţ împreună cu colegii din guvern, dar după ce voi prelua conducerea Consiliului Judeţean se va vedea şi mai clar că este esenţial să mergem pe aceeaşi linie şi să tragem la aceeaşi căruţă.

– Pe câţi dintre consilierii judeţeni aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Nu am propus pe nimeni personal. Lista s-a făcut după discuţii atente cu colegii din Biroul Judeţean al organizaţiei, spre deosebire de practicile de la alte partide. Noi am încercat şi am şi reuşit să punem pe liste oameni care să reprezinte întreg judeţul, nu doar o zonă anume. Am căutat să asigurăm o reprezentare echilibrată pentru toate zonele. Avem pe liste oameni valoroşi din multe comune tulcene. Sunt bucuros că am reuşit asta, pentru că oamenii aceştia vor veni apoi în CJ şi vor impune pe agendă temele locului. Într-un fel se văd problemele din judeţ de la Tulcea, dar altceva e când sunt preluate de la oamenii locului, care cunosc îndeaproape realitatea.

– Pentru mandatul 2020-2024, care este proiectul administrativ cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?

– Rezolvarea problemelor de la Spitalul Judeţean prin atragerea de cadre medicale. Vreau totodată să facem trei heliporturi pentru Sulina, Sfântu Gheorghe şi Chilia pentru a putea deservi medical populaţia din deltă. Îmi propun să realizăm o reţea de cabinete de medicină de familie şi stomatologice în cât mai multe comune, dar şi a unor centre de medicină la Isaccea şi Babadag. Vreau totodată să modernizăm Spitalul Orăşenesc Măcin.

În privinţa infrastructurii rutiere, accelerarea modernizării drumurilor judeţene rămâne o prioritate. Vreau să creăm şi un drum judeţean nou care să lege Nalbant, Mihail Kogălni-ceanu şi Agighiol. Se poate face acest proiect prin preluarea unor drumuri agricole şi comunale ce pot fi aduse la CJ, apoi să realizăm un drum modern. O asemenea şosea scurtează distanţele către localităţile Murighiol şi Mahmudia, localităţi de unde se pleacă de obicei pentru a vizita delta. Cât priveşte finanţarea proiectelor vom merge cât se poate de mult pe varianta fondurilor europene dar nu vom neglija nici fondurile guvernamentale. De asemenea, am în vedere protejarea habitatului deltei. E o nebunie ce se întâmplă acum. Vedem sute de bărci, fiecare face cum vrea şi ce vrea. Trebuie să fim atenţi pentru a nu afecta ecosistemul. Vom face asta în colaborare strânsă cu cei de la ARBDD.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Da.

Listă consilieri judeţeni PNL

  1. George Şişcu
  2. Ştefan Ilie
  3. Michael Gudu
  4. Doina Săcui
  5. Vitali-Cristian Finoghen
  6. Bogdan Vasilescu
  7. Constantin Coca
  8. Georgian Caraman
  9. Nicolae Chichi
  10. Camelia Dulgheru
  11. Ionel Racheleanu
  12. Daniel-Nicu Geambazu
  13. Marian Sandu
  14. Marian-Mihăiţă Gherghişan
  15. Mirel-Dumitru Perfil
  16. Mihai Huleni
  17. Nicolae Mocanu
  18. Salah Eddin Ali Kilo
  19. Corneliu-Silviu Bejan
  20. Marin Şerban
  21. Ciprian-Ionuţ Safca
  22. Dumitru Nurciu
  23. Filip Ivanov
  24. Adam Grameni
  25. Emil Constantinescu
  26. Iordan Alexe
  27. Viorica Ivanov
  28. Mihaela Botez
  29. Ion Nicolae
  30. Adina Comşa
  31. Cristian-Silviu Pricop
  32. Nicolae Ianuş
  33. Marian Bradu
  34. Elena Brăcăcel
  35. Florin-Ionuţ Gheorghe
  36. Simona Geanina Donose
  37. Carmen-Luiza Mocanu
  38. George Ghiorghe