Preşedintele CJ, Horia Teodorescu: „Este singurul spital judeţean din ţară care a obţinut o astfel de finanţare”

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a semnat marţi contractul de finanţare cu fonduri euro-pene, a proiectului de reabilitare, modernizare şi extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, derulat de MLPDA.

Proiectul în valoare de 220.279.012,99 lei este considerat o reuşită de către autorităţile judeţene.

„Este o reuşită a noastră, a celor de la Tulcea pentru că am putut împreună cu cei de la Comisia Europeană să obţinem finanţare pentru modernizarea şi extinderea Spitalului Judeţean. De altfel, este singurul spital judeţean din ţară care a obţinut o astfel de finanţare. La acea vreme a trebuit să primim acceptul comisiei pentru a modifica programul de finanţare deoarece finanţarea spitalelor nu era prinsă în program şi doar aşa am ajuns în situaţia în care suntem astăzi de a semna contractul de finanţare. Fondurile sunt alocate prin POR din bugetul ITI, acesta fiind şi argumentul pe care l-am avut având în spate, strategia de dezvoltare integrată a Deltei Dunării. Am avut suportul de ai determina că SJU Tulcea este o prioritate pentru noi”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Consiliul Judeţean Tulcea are în implementare şase proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile ce îşi propun creşterea calităţii actului medical şi a condiţiilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea. Mai exact, este vorba despre „Îmbunătăţirea accesului populaţiei din ITI la servicii medicale de urgenţă, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanţă”, proiect cu o valoare de puţin peste 600.000 de lei care urmează a fi implementat până la data de 30 noiembrie 2020.

De asemenea, în perioada 2017-2022 se află în implementare proiectul „Eficientizarea energetică a clădirii Spital TBC Tulcea”, cu o valoare de 17,8 milioane de lei şi „Efici-entizarea energetică a clădirii – Spital Boli Contagioase Tulcea”, cu o valoare de 17,7 milioane de lei. În perioada 2017-2021 este în implementare proiectul „Reabilitare şi ex-tindere funcţională Unitatea de Primiri Urgenţe Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea”, cu o valoare de 7,6 milioane de lei.

În cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 vor fi implementate, până în 2022, două proiecte: „Infrastructura transfrontalieră de sănătate”  (Reabilitare şi modernizare staţie centrală de sterilizare şi sală de operaţie ortopedie – Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea) şi CLEAN RIVER (Staţii de epurare şi reabilitare reţele de canalizare – Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea).

La momentul de faţă, alte două proiecte sunt depuse şi se află în faza de evaluare: „Reabilitare, modernizare şi extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea” (un proiect de 220 de milioane de lei) şi Reabilitare şi Modernizare Ambulatoriu Tulcea (un proiect de 61 de milioane de lei), ambele urmând a fi finanţare cu fonduri europene, prin mecanismul financiar Investiţii Teritoriale Integrate.

În plus, în bugetul Consiliului Judeţean Tulcea au fost prevăzute sume necesare unor importante investiţii în Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea (studii, expertize etc): moder-nizarea Secţiei de psihiatrie a Spitalului Judeţean Tulcea, demolarea şi construirea unei clădiri pentru morga Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, dotarea sediului  administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, eficientizarea energetică a imobilelor Ambulanţei Tulcea, Spitalului Tichileşti (expertiză, studii, DALI, avize, acorduri), dar şi pentru actele necesare întocmirii proiectelor de reabilitare, modernizarea ambulatoriului Tulcea, reabilitare, modernizare şi extindere Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea, reabilitare şi modernizare imobil ambulatoriu Babadag, reabilitare şi modernizare UPU Sulina (studii, expertiză, DALI, avize, acorduri), reabilitare şi modernizare imobil ambulatoriu Sulina (studii, expertiză, DALI, avize, acorduri), Memory Health (Spital Psihiatrie).