„Când intri într-o astfel de competiţie electorală o faci pentru că ţi-au cerut foarte mulţi oameni acest lucru”

Ştefana Zibileanu, preşedintele Pro România este unul dintre cei nouă candidaţi la alegerile locale pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea.

Ştefana Zibileanu nu este la prima experienţă electorală. În 2016, ea a candidat tot pentru funcţia de primar al municipiului. Este de peste 16 ani director al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Tulcea.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Sunt un om al administraţiei care crede cu tărie că interesul comunitar trebuie primeze în faţa interesului politic, iar campania electorală să fie o competiţie de proiecte fezabile, utile comunităţii.

– Cât de importantă este pentru un primar o majoritate prietenoasă în consiliul local?

– „Majoritatea prietenoasă” în consiliul local este importantă pentru promovarea proiectelor, dar, eu sper ca proiectele să fie promovate pentru binele şi în interesul comunităţii şi nu ca o consecinţă a luptelor politice. Care este secretul dezvoltării oraşelor din vestul ţării?? Nu sunt oameni cu mai mulţi neuroni în acea zonă, ci sunt politicieni la care primează comunitatea şi dezvoltarea ei.

– Când veţi fi ales primar veţi numi un city manager?

– Da, consider că, la volumul de activitate ce urmează a fi realizată, e absolut necesar un administrator public.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Din punctul meu de vedere nu putem vorbi de „avantaje” sau  „dezavantaje”. În momentul în care intri într-o astfel de competiţie electorală o faci pentru că ţi-au cerut foarte mulţi oameni acest lucru. Este o onoare să fii în slujba oamenilor, după care urmează muncă, determinare, implicare, în fapt proiecte concrete pentru oameni, pentru comunitate, pentru ca acest oraş să devină cu adevărat un oraş european. De aici începe Delta Dunării, iar oraşul trebuie să răspundă atât nevoilor şi dorinţelor cetăţenilor lui, cât şi aşteptărilor turiştilor.

– Sunteţi femeie. Consideraţi că acest fapt vă avantajează sau nu în lupta electorală?

– Da, sunt femeie, sunt mamă, empatizez mult mai uşor şi firesc cu problemele celor din jur – aşadar nu mă dezavantajează, aş putea spune chiar că mă avantajează.

Recunosc, dezavuez campaniile cu atac la persoană, cu minciuni sau alte forme de manipulare, acestea fiind „prerogativele” celor care nu au proiecte concrete.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Din poziţia pe care o am, ca director al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, am observat, de a lungul timpului, atât plusuri cât şi minusuri.

Direcţia pe care o conduc are 14 proiecte realizate, dintre care ultimele de aproximativ 10 milioane de euro, lucruri concrete care se pot vedea.

Pentru celelalte direcţii şi societăţi comerciale am în vedere proiecte menite să vină în ajutorul cetăţenilor în sensul reducerii cheltuielilor, implicit a preţurilor pentru serviciile prestate pentru cetăţeni şi acest lucru este posibil prin retehnologizare şi modernizare, dar aici revenim la proiecte pe care le voi prezenta pe larg în perioada campaniei electorale.

– Care dintre societăţile primăriei ar trebui închisă sau reformată din temelii?

– Societăţile care nu sunt performante trebuie „reformate din temelii”.

– Veţi da afară oameni din primărie?

– Nu, dar voi reorganiza din punct de vedere funcţional cu criterii de performanţă.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Infrastructura stradală, trotuare, parcări, alei dintre blocuri, locuri de joacă – cu alte cuvinte e nevoie de regenerare urbană, pe fiecare cartier în parte, ce se poate realiza prin proiecte pe fonduri europene. Acest lucru chiar este posibil!

Am lucrat la un astfel de proiect pentru cartierul Dallas – Vest încă din anul 2017 împreună cu colegii mei din Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială şi alţi parteneri cărora le mulţumesc şi de această dată, dar, din păcate, consiliul local nu a dorit să se prezinte la cele două şedinţe de îndată convocate ca să aprobe acel proiect. Păcat!!!

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Este important ca primar să baţi la uşile ministerelor, să fii perseverent, să demonstrezi importanţa finanţării unor proiecte pentru comunitate, indiferent de culoarea politică a Guvernului.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– Lucrez în echipă – consilierii locali au fost propuşi după competenţă şi natura comisiilor de specialitate ale consiliului local. Astfel, avem jurist – pentru comisia juridică, economist – pentru comisia economică, profesor – pentru educaţie, specialist în construcţii – pentru urbanism, medic – pentru sănătate.

Consider că e timpul pentru ca aceste comisii de specialitate ale consiliului local să fie formate chiar din specialişti în domeniile respective.

– Pentru mandatul 2020 – 2024, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi?

– Eu cred că primarul trebuie să fie în primul rând interesat de proiectele administrative şi de oamenii comunităţii. Referitor la proiectul politic, dorinţa noastră este ca oamenii să înţeleagă că Pro România face o altfel de politică dedicată exclusiv lor, oamenilor.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Norocul este cum şi-l face omul! Aşa ne-au învăţat părinţii şi bunicii noştri.

Personal cred că „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi în traistă”, norocul meu nu poate fi decât faptul că oamenii vor vota în deplină cunoştinţă de cauză.

Listă consilieri locali Partidul Pro România

  1. Ştefana Zibileanu
  2. Lucian Furdui
  3. Laurenţiu Mocanu
  4. Neviser Zaharcu
  5. Florin Bulgaru
  6. Valentin – Vitea Fedot
  7. Nicoleta Partebună
  8. Corneliu Lupu
  9. Victor Georgescu
  10. Daniela – Georgeta Dumitru
  11. Florin – Eugen Pricop
  12. Valeriu Cicîrîc
  13. Ilarion Damianov
  14. Steluţa Radu
  15. Sorin – Claudiu Venin
  16. Nadi Savin
  17. Cosmin – Marian Pâslaru
  18. Daniela Caragaţă
  19. Mihai – Dragomir Ionescu
  20. Adrian Ivan
  21. Antonia Isac
  22. Ion Nicola
  23. Iuliana Gheorghe
  24. Ion Gherghişan
  25. Valeriu – Cristian Munteanu
  26. Vasile Guzganu
  27. Neculae Gavrilă