Se iau bani de la investiţii şi se cumpără măşti pentru elevi. Liberalii spun că deocamdată nu este nevoie.

Consilierii locali PSD vor propune în şedinţa de Consiliu Local din septembrie un amendament bugetar prin care să fie asigurate fonduri destinate achiziţionării de măşti şi dezinfectanţi pentru elevii tulceni din municipiu. Banii sunt luaţi de la capitolul investiţii.

Consilierii PSD propun realocarea sumei de 1.500.000 de lei de la prevederea bugetară „Investiţii, Cap. 84.02 Trans-port, A Lucrări în Continuare, pct. 12 Reabilitare sistem rutier strada Iuliu Maniu tronson strada Spitalului – strada Libertăţii”, a anunţat viceprimarul Andaluzia Luca.

„În ultima şedinţă de Consiliu Local a actualei legislaturi, săptămâna viitoare, vom propune un amendament bugetar prin care să asigurăm banii necesari achiziţionării de măşti şi dezinfectanţi pentru toţi copiii tulceni care frecventează o formă de învăţământ în localitate. Suma alocată la acest capitol (n.r. – Reabilitare sistem rutier strada Iuliu Maniu tronson strada Spitalului – strada Libertăţii) este de 3.500.000 de lei, dar până acum nu s-a întreprins niciun demers nici măcar pentru demararea lucrărilor. Considerăm că suma de 2.000.000 de lei este suficientă pentru lucrările care se mai pot face anul acesta. Restul de 1.500.000 de lei pot fi realocaţi pentru achiziţia (prin intermediul fiecărei unităţi de învăţământ) a 1.200.000 de măşti de protecţie, iar 300.000 de lei vor putea fi alocaţi achiziţionării de dezinfectanţi şi dispensere ce vor fi montate în clasele de curs”, a transmis viceprimarul Andaluzia Luca.

În municipiul Tulcea sunt aproximativ 11.000 de copii înscrişi în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, iar 1.200.000 de măşti ar asigura necesarul pentru toţi copiii până la sfârşitul anului, cel puţin, potrivit viceprimarului.

„Da, ştiu, relocăm bani de la investiţii, dar de la nişte investiţii nerealizate, din păcate. Cred că situaţia impune acest sacrificiu, minor în comparaţie cu nevoia de sănătate a copiilor noştri. În anul bugetar 2021 vom realoca banii necesari finalizării investiţiei de pe strada Iuliu Maniu”, a spus Andaluzia Luca.

PSD are majoritate în Consiliul Local al Municipiului Tulcea.

La rândul său, reprezentanta consilierilor liberali municipali, Claudia Frandeş, susţine că există fonduri pentru măşti şi că nu vor risca să mute nişte fonduri deja bugetate.

„Sunt bani pentru măşti, nu există nicio sincopă în această privinţă. Îmi susţin punctul de vedere pe care şi colegii mei l-au îmbrăţişat privind faptul că aceste sume au fost bugetate deja, chiar dacă lucrarea nu a început, şi nu riscăm să mutăm dintr-o parte în alta pe motiv că nu se face investiţia. Probabil că în timpul şedinţei se va aduce o justificare foarte clară din partea Inspectoratului Şcolar ca să se vadă că bani cel puţin pentru perioada următoare există. Trebuie să vedem când vor rămâne şcolile fără măşti şi oricând se poate face o şedinţă extraordinară pentru a se găsi bani din bugetul autorităţii locale”,  ne-a declarat Claudia Frandeş.

În luna august, prin proiectul de rectificare bugetară aprobat de consilierii locali s-a alocat suma de 1.440 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor complementare ale şcolilor.

Inspectoratul Şcolar: Toate unităţile şcolare din municipiul Tulcea au măşti şi dezinfectanţi

De altfel, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea a publicat un comunicat prin care informează că încă din data de 9 septembrie a fost identificată soluţia financiară pentru procurarea materialelor de protecţie pentru elevi, personal didactic şi nedidactic.

„Deoarece în spaţiul public au apărut o serie de informaţii trunchiate şi profund eronate, cu privire la lipsa materialelor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie precum şi la lipsa unui stoc de materiale de protecţie (măşti) pentru elevi şi personal, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Tulcea face următoarele precizări, pentru corecta informare a publicului interesat. În data de 11 septembrie 2020, în urma vizitelor în teren şi a centralizării datelor, toate unităţile şcolare din municipiul Tulcea aveau cele necesare (măşti/dezinfectanţi), astfel încât, prima zi de şcoală să înceapă în siguranţă atât pentru elevi cât şi pentru personalul didactic şi nedidactic. Considerăm că orice informaţie contrară ce-lor prezentate provoacă o stare de incertitudine şi confuzie în rândul elevilor şi a părinţilor acestora şi sunt neconforme cu realitatea!  Deja elevii, părinţii şi cadrele didactice s-au convins de existenţa materialelor în şcoli, îşi însuşesc regulile, se sprijină unii pe alţii, convinşi fiind că există un curs firesc al lucrurilor!”, transmite conducerea ISJ Tulcea.