Primul document pe care primarul ales al municipiului Ştefan Ilie l-ar putea semna săptămâna viitoare, după învestirea în funcţie, ar putea fi protocolul de predare-primire al Grădinii de Vară „Dacia” din patrimoniul RADEF România în patrimoniul municipiului.

De circa 10 ani administraţia locală a făcut demersuri ca cinematograful Dacia să treacă din patrimoniul RADEF în patrimoniul municipiului, dar s-a lovit de diverse impedimente legislative.

„Grădina de Vară <<Dacia>> se va preda Primăriei Tulcea. Săptămâna viitoare vom face protocolul de predare către Primăria Tulcea. În ceea ce priveşte locaţiile din Babadag şi Măcin, nu s-a luat nicio hotărâre”, ne-a declarat Sorin Ardeleanu, şef Serviciu Patrimoniu din cadrul RADEF.

Primarul ales al municipiului Ştefan Ilie spune că primul lucru pe care primăria îl va face după primirea Grădinii de Vară va fi o igienizare a spaţiului şi apoi includerea imobilului într-un program european cultural.

„După ce voi intra în funcţie voi semna protocolul. În baza unei Hotărâri de Guvern de acum 10 ani de zile, imobilul a fost cedat municipiului, dar nu s-a făcut nici un demers pentru a-l putea prelua. HG prevedea şi semnarea unui protocol de predare-primire pe care şi unii şi alţii nu l-au semnat din diverse motive. Există şi un litigiu în curs care se va stinge în momentul finalizării operaţiunii. În lunile iulie-august-septembrie am participat la întâlniri cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi am urgentat procedurile prin care primăria să intre în posesia Grădinii de Vară. După ce vom primi imobilul, prima dată vom face curăţenie şi apoi îl vom prinde într-un program european cultural”, a precizat Ştefan Ilie.

Situaţia Grădinii de Vară a fost pe agenda miniştrilor culturii din guvernele ultimilor 10 ani, rând pe rând aceştia declarându-şi intenţia de a sprijini transferul imobilului în administrarea Primăriei municipiului.

Anul trecut, în luna mai, ministrul PSD al Culturii Daniel Breaz promitea că se va ocupa personal de această problemă şi că va promova o Hotărâre de Guvern.

De altfel, actualul ministru PNL al Culturii, Bogdan Gheorghiu, declara, în luna august, la Alba Iulia, că este un „avocat” al trecerii fostelor cinematografe de stat aflate în paragină, cum ar fi cel de la Tulcea, la autorităţile locale.