Primăria municipiului Tulcea a semnat, joi, procesul-verbal de predare-primire a Grădinii de Vară din oraş, obiectiv care aparţine Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) şi care a fost lăsat în paragină în ultimii ani, potrivit primarul municipiului, Ştefan Ilie.

De altfel, ieri, consilierii locali au votat o hotărâre în acest sens.

În cadrul şedinţei, consilierul local PSD, Andaluzia Luca, l-a felicitat pe edil şi a solicitat lămuriri asupra a două HCL-uri existente din anul 2011

 „Felicit acest demers şi mă bucur foarte mult că în sfârşit s-a realizat acest protocol”, a spus Andaluzia Luca.

Ştefan Ilie a menţionat că Grădina de Vară „Dacia” se află în  patrimoniul municipiului din anul 2008, iar HCL-uri care prevăd anumite condiţii pot fi revocate.

 „Acest obiectiv se află în  patrimoniul municipiului din anul 2008 pentru că printr-o lege au fost acordate toate obiectivele în patrimoniul oraşelor, localităţilor unde existau. Toată activitatea primăriei din anul 2008 s-a rezumat la adrese sporadice”, a precizat Ştefan Ilie.

Primarul a adresat  mulţumiri  premierului Orban în concretizarea acestui demers.

 „E un demers pe care l-am iniţiat la începutul lunii august, când nu eram decât candidat. A durat doar 3 luni. Îi mulţumesc premierului Orban pentru concursul dat – ne-a ascultat şi a înţeles absurdul situaţiei, care trena de 12 ani. Cu concursul său deplin, chestiunea e astăzi rezolvată”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a anunţat faptul că până pe data de 15 noiembrie, imobilul va rămâne deschis publicului, iar tulcenii vor putea vizita ruina între orele 9.00 şi 16.00.

 „E drept, acolo nu e acum nimic de vizitat, e doar un dezastru în mijlocul oraşului, dar cred ca e un exerciţiu bun, ca să vedem ce înseamnă ani de nepăsare. E bine să ştim de la ce pornim – vom fi cu atât mai mulţumiţi de munca noastră peste un timp, când acest loc va deveni, aşa cum l-am numit în campania electorală, un Mall Cultural. De pe 16 noiembrie va începe deratizarea, defrişarea florei spontane, curăţenie generală. Apoi vom căuta surse de finanţare pentru refacerea imobilului. Vom lansa şi o dezbatere publică, vom fi încântaţi să primim idei de la tulceni. Peste un timp (nu foarte scurt, trebuie să o spun de pe acum) acolo va fi unul din punctele de atracţie din Tulcea”, a transmis Ştefan Ilie.

Situaţia Grădinii de Vară a fost pe agenda miniştrilor culturii din guvernele ultimilor 10 ani, rând pe rând aceştia declarându-şi intenţia de a sprijini transferul imobilului în administrarea Primăriei municipiului.

Anul trecut, în luna mai, ministrul PSD al Culturii Daniel Breaz promitea că se va ocupa personal de această problemă şi că va promova o Hotărâre de Guvern.

De altfel, actualul ministru PNL al Culturii, Bogdan Gheorghiu, declara, în luna august, la Alba Iulia, că este un „avocat” al trecerii fostelor cinematografe de stat aflate în paragină, cum ar fi cel de la Tulcea, la autorităţile locale.