Starea străzilor din orice oraş reprezintă o provocare atât pentru administraţie, cât şi pentru cetăţeni. Şi la Tulcea se întâmplă acelaşi lucru. Dacă fosta administraţie a folosit bani de la bugetul local pentru reparaţia unor tronsoane, primarul Ştefan Ilie spune că este necesar să se acceseze fonduri europene.
„Noi suntem încă un oraş al subvenţiilor şi trebuie să scădem cheltuielile pentru a putea să ne apucăm de străzi. Dacă vom scădea cheltuielile şi nu vom mai plăti atâtea subvenţii unor servicii care nu îşi dovedesc eficienţa vom avea bani pentru a face din bugetul local măcar o mică parte şi să facem cereri de finanţare pentru a putea obţine fonduri nerambursabile”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
În ultimii doi ani, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Tulcea a emis mai multe avize necesare reabilitării unor străzi din municipiu, inclusiv în zona istorică a municipiului.
Potrivit directorului DJC Tulcea, Iulian Vizauer, anul acesta, în luna ianuarie, au fost solicitate si emise avize pentru Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI ) privind reabilitarea şi modernizarea străzilor din zona de est a municipiului Tulcea, etapa I şi în luna iulie pentru Documentaţia tehnică necesară autorizaţiei construcţiei (DTAC) privind reparaţia trotuarelor din piatră brută de pe strada Gloriei.
De asemenea, au mai fost solicitate şi emise avize pentru următoarele proiecte: DALI – reabilitare LTE şi sistem rutier – str. Griviţei în iunie 2018, DTAC – reabilitare sistem rutier străzile Walter, Chindiei, Cicerone, în iulie 2018, DTAC – reabilitare LTE şi sistem rutier – str. Griviţei, în octombrie 2018, DTAC – execuţie lucrări de reparaţie îmbrăcăminte asfalt str. Potcovari, tronson str. Concordiei – str. Banatului în iunie 2019, DTAC – reparaţii trotuar – strada Frumoasă – tronson de la intersecţia cu str. Babadag până la intersecţia cu str. Progresului în iulie 2019.
„Descărcarea de sarcini va fi necesară pentru unul sau două dintre DALI, cum ar fi străzile din zona est, care se află în situl arheologic”, a precizat directorul Iulian Vizauer.
Primarul Ştefan Ilie spune că se pot realiza investiţii pe toate aceste străzi, dar importantă este obţinerea de fonduri europene.
„Unele zone în care se află aceste străzi poartă o încărcătură istorică. În momentul în care se fac investiţii, se obţin toate avizele şi acordurile. Unul dintre avizele importante care trebuie să existe de la început este cel de la Direcţia de Cultură. În baza avizelor, proiectanţii realizează proiectul tehnic. Problema nu este la piatra cubică sau la încărcătura istorică, ci la resursele financiare. Problema nu este la piatra în sine, ci la a face proiect de finanţare şi a obţine bani. Trebuie să ţinem cont de cei care avizează şi de soluţiile puse la dispoziţie. Proiectantul care face detaliile tehnice cu privire la modernizarea, asfaltarea în acest caz ţine cont de soluţiile date de specialist”, a spus Ştefan Ilie.
Străzile prevăzute anul acesta pentru reabilitare în zona de Est a municipiului sunt: 24 Ianuarie, Cuza Vodă – tronson strada M. Kogălniceanu – strada Mărăşeşti, Armeana, Concordiei, Gloriei, Avram Iancu, Sălciilor, Mihai Viteazu, Rahovei, Traian Vuia, Nicolae Bălcescu, George Georgescu, Prislav, Plugarilor – tronson strada Eternităţii – strada Viticulturii, Primăverii, 9 Mai.