Primăria Tulcea va finaliza în luna august studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei pachete de străzi din municipiu, urmând ca anul viitor să înceapă lucrările pe o primă  suprafaţă din totalul de 30 de kilometri.

„În luna august vor fi gata toate studiile de fezabilitate şi vom intra cu ele în Comisia Naţională care ne dă dreptul de a apela la un credit, iar lucrările vor începe anul viitor”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Pentru finanţarea acestor investiţii, Primăria Tulcea va accesa un împrumut de peste 127milioane de lei. Investiţiile finanţate cuprind reabilitare şi modernizare străzi, municipiul Tulcea, zona de est, etapa 1 – 21.795.150 lei, reabilitare şi modernizare sistem rutier şi reţele edilitare, străzi zona vest, municipiul Tulcea – 30.633.000 lei, reabilitare şi modernizare sistem rutier şi reţele edilitare, străzi, trasee auto, municipiul Tulcea – 34.650.000 lei.

În ceea ce priveşte reparaţiile curente ale străzilor din municipiu, acestea se află în continuă desfăşurare.

„Reparaţiile curente se fac acum pe vechiul contract şi în acelaşi timp s-a dat drumul la procedura pentru noul contract. Sunt mai mulţi ofertanţi la licitaţie şi suntem în evaluare tehnică, după care va urma evaluarea financiară a ofertelor depuse. Sperăm că vom selecta luna aceasta noul operator”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Operatorii din municipiu vor fi notificaţi cu privire la cablurile de pe stâlpi

Primăria Tulcea va notifica în câteva luni toţi operatorii din municipiu cu privire la coborârea cablurilor de pe stâlpi  în subteran pe măsură ce se modernizează infrastructura rutieră. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că procedura va fi o oportunitate pentru agenţii economici de a-şi reduce costurile în realizarea acestor lucrări, deoarece 70-80% din costuri reprezintă săpătura şi readucerea trotuarului la starea iniţială, sume prevăzute în proiectele Primăriei.

„Nu vrem să dublăm operaţiunile pentru că ni se dublează şi costurile. Dacă ne sincronizăm cu operatorii care au cabluri pe acea stradă va fi o reducere de costuri pentru ambele părţi”, a spus George Şinghi.

Reabilitarea termică a blocurilor de pe strada Gării avansează

Tot la capitolul investiţii, anul acesta sunt preconizate a se încheia lucrările de eficientizare energetică pentru trei blo-curi de locuinţe din strada Gării. Viceprimarul George Şinghi a făcut o vizită în teren zilele acestea şi spune că lucrările sunt avansate.

„Am vizitat şantierele deschise pentru eficientizarea e-nergetică a blocurilor de pe strada Gării. S-a decopertat tot blocul 7 şi se lucrează deja la aplicarea polistirenului pe în-treaga faţadă. Sperăm ca până la sfârşitul acestui an 3 blo-curi să fie complet reabilitate. Lucrările au început de o lună, iar termenul de execuţie este de 8 luni”, a subliniat George Şinghi.

Proiectele sunt finanţate pe Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor fiind aco-perite de Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, de Primăria Tulcea şi Asociaţia de proprietari.

Primăria acoperă în prima fază sumele aferente celor 40%, urmând ca acestea sa fie recuperate de la asociaţiile de proprietari într-o perioadă de 10 ani. Astfel, o garsonieră va avea de plătit o sumă de aproximativ 55 lei pe lună, iar un apartament cu două camere, o sumă de 85 lei pe lună.