Primarul Nicolae Mocanu a depus la Ministerul Fondurilor Europene cererea de finanţare

Înfiinţarea reţelelor de gaze naturale este marea provocare a primăriilor din Tulcea. De-a lungul timpului, unele unităţi administrativ teritoriale, aflate pe raza judeţului, au demarat astfel de acţiuni. Una dintre primăriile care vor să aducă conducta de gaze la poarta cetăţenilor este comuna Greci.

Investiţia va fi un mare beneficiu pentru populaţie, mai cu seamă că localitatea Greci este una dintre cele mai dezvoltate din judeţ, cu potenţial imens de investiţii. Aici, primii paşi au fost deja făcuţi.

Primarul Nicolae Mocanu a depus pe 17 octombrie cererea de finanţare pe POIM la Ministerul Fondurilor Europene pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie gaze, în valoare de 6 milioane de euro.

„Pe 17 octombrie s-a depus cererea de finanţare pe POIM la Ministerul Fondurilor Europene pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie gaze, în valoare de 6 milioane de euro. Acest proiect prevede o reţea de 52 kilometri de conductă. După ce primim aprobarea cererii de finanţare vom proceda la concesionare către un distribuitor de gaze”, ne-a declarat primarul Nicolae Mocanu.

Strategie de dezvoltare actualizată, în Greci

Primarul are în vedere şi actualizarea strategiei de dezvoltare a comunei, pentru care în prima şedinţă de Consiliu Local le va solicita consilierilor să prezinte câte cinci priorităţi.

„Pentru a actualiza strategia de dezvoltare trebuie să pornim de la priorităţi. Pentru a le descoperi voi ruga cei 15 consilieri să pună pe hârtie primele cinci priorităţi văzute de fiecare. Le vom centraliza în cinci priorităţi ale comunei şi se vor concretiza în actualizarea strategiei de dezvoltare care este un sistem dinamic. Sunt 15 consilieri care sunt reprezentanţii comunităţii şi este bine să avem ideile tuturor. Nu puteam să prevedem o strategie pe 10 ani şi să o batem în cuie, deoarece între timp, de exemplu, ne-am pricopsit cu pandemia şi nu puteam prinde finanţare pentru aşa ceva. Acum avem în lucru cererea de finanţare pentru materiale de protecţie şi dezinfectanţi pentru şcoli, pe care probabil o vom depune luni sau marţi”, a precizat primarul Nicolae Mocanu.

Proiecte pe fonduri europene pe infrastructură şi învăţământ

Comuna Greci are în derulare proiecte de câteva milioane de euro privind modernizarea infrastructurii şi dotarea unui imobil de şcoală.

„Pe fonduri europene pe măsura 7.2. pe infrastructură avem un proiect de un milion de euro pe drumuri care se află în derulare. Pe aceeaşi măsură, tot în derulare avem un proiect pe apă-canal în valoare de 1,5 milioane de euro. Spre faza finală avem un proiect pe PNDL, în valoare de 14 milioane de lei, ce vizează 10 kilometri de drumuri. Mai lucrăm la finalizarea infrastructurii de drum printr-un proiect ce cuprinde 16 kilometri”, a spus primarul Nicolae Mocanu.

De altfel, vineri s-a dat ordinul de începere a execuţiei unui proiect care prevede reabilitarea, extinderea şi dotarea unui imobil de şcoală. Acesta va cuprinde un bazin de înot pentru copii.

„Vineri se dă ordinul de începere a execuţiei pe un proiect de 1,3 milioane de euro pe POR, care prevede reabilitarea, extinderea şi dotarea pentru unul dintre imobilele de şcoală de la Greci. Faţă de imobilul actual acesta va prevedea o extindere cu bazin de înot. Ne-am gândit la acest bazin de înot nu ca la un moft, ci ca la o necesitate pentru copii. Elevii când termină şcoala trebuie să ştie să înoate, să se dezvolte armonios. Pe lângă acest lucru, vor fi laboratoare de informatică, limbi străine, geografie, istorie, chimie, biologie, fizică, etc, dotate la nivel de ultimă generaţie. De asemenea, este în stadiul de proiectare şi este semnat contractul de execuţie pentru sala de sport, derulat prin Compania Naţională de Investiţii”, a spus primarul Mocanu.

Pe data de 3 noiembrie edilul a depus o cerere de finanţare pentru achiziţionarea de tablete şcolare.

Parc dendrologic şi de agrement în valoare de 4 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului

Primăria Greci are depus un proiect pentru realizarea unui parc dendrologic şi de agrement, pe tema căruia a fost deschis un proces cu Ministerul Dezvoltării privind proprietatea asupra domeniului public.

„Avem depus un proiect pe Măsura 7.1. pe dezvoltarea infrastructurii de turism la Greci. Este un proiect mare pentru realizarea unui parc dendrologic şi de agrement depus pe POR. În primă fază a fost respins la evaluare din cauza modificărilor legislative pe partea de inventar al domeniului public. Este aceeaşi speţă pe care se judecă inclusiv Consiliul Judeţean. Prin noul Cod Administrativ s-a modificat procedura de actualizare a inventarului domeniului public. Avem un proces pe această temă cu Ministerul Dezvoltării pentru că au pus sub semnul întrebării proprietatea noastră asupra domeniului public de la Greci. Chiar dacă au schimbat legislaţia, nu poate să existe un semn de întrebare pe această temă. Nu înseamnă că a dispărut domeniul public din proprietatea Consiliului Local”, a explicat primarul comunei Greci.

Proiectul în valoare de 4 milioane de euro prevede pe lângă parcul dendrologic de circa patru hectare pe care vor exista speciile de floră din tot Parcul Naţional Munţii Măcinului şi o pistă de biciclete de şase kilometri.

„Această pistă va face legătura din localitate până la o zonă de camping-picnic din afara localităţii. Vor exista terenuri de sport, un complex expoziţional, parc de închiriat biciclete, paintball, tir cu arcul şi un parc cu animale preistorice, precum cel de la Râşnov. Toate aceste lucruri sunt gândite ca să dezvolte partea de turism, aceasta fiind prioritatea noastră. La momentul actual sunt atraşi în zonă de partea de cicloturism şi turism specializat pe flora şi fauna din zonă care sunt aparte. Ca biodiversitate, Parcul Naţional Munţii Măcinului este foarte darnic. Atrăgând turiştii, creăm o oportunitate pentru oamenii din localitate să dezvolte partea de infrastructură turistică-cazare, pensiuni, restaurante, etc. Acestea au început deja să apară şi există cereri de finanţare pe fonduri europene aprobate pentru pensiuni în zonă”, a subliniat primarul Mocanu.

De asemenea, primăria a mai amenajat recent o pistă de biciclete de doi kilometri.

„Fostul drum judeţean care era legătura de la drumul naţional până în localitate l-am preluat de la Consiliul Judeţean pentru a putea investi în el. L-am asfaltat şi, cât ne-a permis proprietatea noastră, am ataşat o pistă de biciclete care are doi kilometri şi este în prelungirea uneia existente din intravilan de încă 500 de metri. Este delimitată de carosabil prin marcaj şi indicatoare, dar anul viitor probabil vom mai prinde ceva ca să delimităm şi mai bine. Am realizat-o plecând de la ideea dezvoltării cicloturismului în zonă. Este o nişă, mai ales că la Greci a intrat în tradiţie partea de maraton, ciclism. Avem în cap şi iniţierea unui festival de folk. Anul trecut am avut pentru prima dată Ziua Diasporei Greciului, care a fost stabilită în  al doilea week-end din august în care au venit oameni din toate colţurile ţării şi s-au văzut pentru prima dată după 15-20 de ani. Anul acesta însă nu am mai putut să concretizăm nimic din cauza pandemiei”, a menţionat primarul Mocanu.

Un alt proiect al unităţii administrativ teritoriale este restaurarea celor aproape 40 de fântâni publice clasice construite din blocuri de granit, dar şi amenajarea unei zone de case de vacanţă.

„După ce terminăm partea de infrastructură dorim să restaurăm cele aproape 40 de fântâni publice clasice construite din blocuri de granit, multe dintre ele având peste 100 de ani. De asemenea, vrem să dezvoltăm partea de spaţiu verde. Avem în aprobare un PUZ pentru o zonă de case de vacanţă care va avea un regulament de urbanism foarte strict. Nu vom întâlni construcţii multicolore, vor fi case de P+1, cu un procent de ocupare a teritoriului de maxim 40%, cu pereţi albi, învelitoare de ţiglă roşie şi tâmplărie de aceeaşi nuanţă, garduri din piatră sau beton şi panouri din lemn. Cine vrea să îşi cumpere casă va trebui să respecte acel regulament de urbanism”, a spus edilul.