Consilierul PNL Ionel Racheleanu s-a prezentat ieri la şedinţa de Consiliu Judeţean, deşi se afla în izolare la domiciliu până astăzi. Ionel Racheleanu a făcut o cerere de suspendare temporară a izolării, care i-a fost acordată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pe motiv că trebuie să se prezinte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea pentru efectuarea unui examen computer tomograf (CT).

La începutul şedinţei preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu a prezentat situaţia consilierului şi l-a rugat să părăsească sala pentru a nu pune în pericol sănătatea celor prezenţi.

„După cum aţi declarat în adresa către DSP, dumneavoastră sunteţi în izolare şi acest lucru presupune să nu părăsiţi domiciliul. Aţi cerut aprobare pentru o suspendare temporară pentru a vă duce să faceţi un computer tomograf la Spitalul Judeţean Tulcea. Pentru a nu se merge mai departe şi ţinând cont că puneţi în pericol sănătatea tuturor oamenilor de aici, vă rog să părăsiţi sala. Dacă nu vreţi să faceţi acest lucru, este problema dumneavoastră şi suportaţi toate consecinţele. Documentele pe legislaţie spun că ceea ce aţi făcut dumneavoastră este o abatere gravă, dar nu vreau să ajungem acolo, pentru că este păcat să ne facem rău unul altuia. Dacă continuaţi să staţi în această sală veţi ieşi, nu de bună voie, ci altfel”, a declarat Horia Teodorescu.

La rândul său, consilierul judeţean Ionel Racheleanu a ţinut să explice situaţia astfel: „Eu sunt în izolare de mai multă vreme şi oricum ieşeam mâine”.

Liderul consilierilor PNL, Michael Gudu, a menţionat faptul că din punct de vedere juridic situaţia era corespunzătoare.

„Domnul Racheleanu are potrivit art. 5 din hotărârea 36 o suspendare temporară. Atât timp cât există de la DSP acea dispensă, nu văd care este problema din punct de vedere juridic”, a spus Michael Gudu.

Prezent în sală, consilierul judeţean PSD dr. Dumitru Vâlcu a explicat faptul că prin termenul de izolare se înţelege faptul că pacientul este pozitiv.

„Izolarea este atunci când este pozitiv şi trebuie să stea două săptămâni la domiciliu, iar carantinarea înseamnă că este un contact a unei persoane pozitive şi are acelaşi sistem de a sta 14 zile la domiciliu. La această şedinţă nu trebuia să vină. Dacă sâmbătă este ultima zi de izolare, înseamnă că este pozitiv. Aceste deplasări nu se aprobă. Izolarea este foarte strictă. Este un pericol pentru sănătatea publică”, a declarat dr. Dumitru Vâlcu.

Proiectul privind alegerea vicepreşedinţilor de CJ, retras de pe ordinea de zi

Unul dintre proiectele care au completat ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Judeţean este cel privind alegerea vicepreşedinţilor. Proiectul a fost iniţiat de liderul consilierilor PNL, Michael Gudu, cel care l-a şi retras pe motiv că demersul se realizează în prezenţa tuturor consilierilor, lucru care nu a mai fost posibil după plecarea din sală a liberalului Ionel Racheleanu.

„Am retras proiectul pentru că nu mai eram în formulă completă. Pentru a putea alege vicepreşedinţii trebuie să fie prezenţi toţi consilierii în funcţie. Din păcate am avut problema cu domnul Racheleanu, care în opinia mea, din punct de vedere juridic, are dreptate, în sensul că deţinea o dispensă. Hotărârea 35 la articolul 5 prevede această suspendare temporară a izolării. Legea ne dă dreptul nouă ca şi consilieri să propunem alegerea vicepreşedinţilor, iar consiliul nu poate funcţiona mult timp fără vicepreşedinţi. Sunt multe atribuţii care trebuie urmărite în teren”, ne-a declarat Michael Gudu.

Preşedintele CJ Horia Teodorescu nu a dorit să comenteze în timpul şedinţei retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

La sfârşitul şedinţei, Michael Gudu a anunţat faptul că în cursul zilei de ieri urma să îşi depună demisia din mandatul de consilier judeţean, pentru a putea prelua de săptămâna viitoare postul de deputat în Parlamentul României.