Problema inundaţiilor ce apar în municipiul Tulcea în urma fiecărei ploi torenţiale ar putea fi rezolvată în curând. Primarul Ştefan Ilie ne-a declarat că proiectul privind lucrările de extindere a sistemului de preluare a apelor pluviale a fost deblocat, administraţia locală urmând a plăti proiectul tehnic apoi va demara procedura de licitaţie pentru execuţie şi pentru diriginţii de şantier.

După cum se ştie, proiectul era blocat de aproape doi ani, din cauza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2018 care a crescut preţurile practicate de firmele de construcţii.

„Am desţelenit problema împreună cu colegii mei, printre care vreau să îl menţionez pe domnul Şinghi, viceprimarul care a făcut mari eforturi aici. Eram într-o stare de litigiu descoperită, am discutat cu toţi cei implicaţi şi am făcut o tranzacţie, în sensul că ei au renunţat la litigiu şi noi le vom plăti proiectul tehnic de aproximativ 5 miliarde de lei vechi. Firma va renunţa la penalităţile socotite de la predare până în prezent. Am reverificat dacă proiectul tehnic este bun şi poate fi pus în execuţie. După achitarea serviciului, lucru pe care îl vom face acum, vom trece la li-citaţia pentru execuţie şi pentru diriginţii de şantier”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul spune că pentru finanţarea proiectului Primăria Tulcea va aloca circa 8 milioane de lei, iar de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) se vor obţine în jur de 20 de milioane de lei.

„Vom pune din bugetul local o sumă destul de mare, de circa 8 milioane de lei, dar vom beneficia de 20 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării. Proiectul cuprinde sistematizarea pluvială a apelor meteorologice pe circa 75% din necesarul municipiului pe strada Păcii, centrul oraşului, strada Mică, conducte care se montează pe strada Isaccei cu staţii de pompare, strada Victoriei, dar şi alte străduţe unde vor fi montate nişte canale de capacităţi mai mari, în aşa fel încât în urma ploilor torenţiale să nu se mai adune apa. Va fi un proiect foarte puţin confortabil pentru tulceni, pentru că va implica multe străzi, dar este necesar. Dacă ne dorim să avem străzi asfaltate, piste de biciclete şi iluminat public eficient, în primul rând trebuie să scăpăm de apele pluviale”, a precizat Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea mai lucrează la un proiect similar ce va cuprinde strada Gavrilov Corneliu.

„Mai sunt necesare şi alte astfel de investiţii pentru că mai avem strada Gavrilov Corneliu pentru care lucrăm la un proiect separat pentru realizarea unor bazine de retenţie pentru ca la ploile torenţiale apa să fie oprită cât timp se scurg în Dunăre cele realizate prin acest proiect”, a mai spus Ştefan Ilie.

Lucrările de extindere a sistemului de preluare a apelor pluviale erau programate să înceapă în urmă cu aproape doi ani, iar pentru derularea lor autoritatea locală a primit din partea Ministerului Dezvoltării Regionale 18.968.143,18 lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, bani care nu au putut fi cheltuiţi.

În anul 2017, Primăria municipiului Tulcea a alocat din bugetul propriu circa 3 milioane de lei pentru proiectarea sistemului de preluare a apelor pluviale. Acest sistem este necesar în contextul în care, de fiecare dată când se înregistrează precipitaţii abundente, centrul oraşului este inundat, iar autoturismele surprinse de ploaie sunt afectate.

De-a lungul timpului, Primăria Tulcea a fost dată în judecată de mai mulţi proprietari de autovehicule inundate în timpul precipitaţiilor puternice, în urma proceselor autorităţile locale fiind obligate să plătească despăgubiri.