Cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare debutează astăzi, la Tulcea, cu beneficiarii şi personalul centrelor din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC) şi Direcţiei  de Asistenţă şi Protecţie Socială (DAPS).

În etapa a II-a a campaniei de vaccinare va fi imunizată populaţia cu grad ridicat de risc, precum adulţi cu vârsta peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

Potrivit prefectului judeţului, Cristian Iordan procesul de vaccinare destinat celor din centre va dura în jur de 5 zile.

„Vom începe vaccinarea cu personalul şi beneficiarii din centrele de asistenţă socială ale DGASPC cât şi cele ale DAPS, centrul Phoenix şi un centru privat. Va dura circa cinci zile, după care vom începe cu persoanele peste 65 de ani şi cu boli cronice. La nivel de judeţ sunt aproximativ 40.855 de persoane peste 65 de ani şi numai în municipiu sunt în jur de 13.000. Pentru etapa a doua, populaţia se poate programa prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul platformei de pe site-ul Guvernului, prin call center-ul de la DSP şi prin serviciul de asistenţă socială de la nivelul fiecărui UAT. Fac precizarea că vaccinarea este voluntară şi gratuită. Sperăm să avem un număr cât mai mare de persoane care se vor vaccina”, ne-a declarat prefectul Cristian Iordan.

Directorul DGASPC Tulcea, Teodosie Marinov, spune că vaccinarea beneficiarilor se va face prin intermediul unor echipe medicale care se vor deplasa la centre. Dintre cele 560 de persoane aflate în centrele instituţiei, se vor vaccina 520 de adulţi şi 16 copii incluşi în grupele de risc.

În ceea ce priveşte vaccinarea personalului DGASPC, aceasta a început încă de săptămâna trecută.

„Vaccinarea personalului nostru se efectuează prin Colegiul Medicilor în perioada 18-23 ianuarie. În ceea ce priveşte beneficiarii, echipele de vaccinare vor merge la fiecare centru în parte. De altfel, vaccinarea personalului din centre a început de săptămâna trecută. Am avut discuţii cu lucrătorii noştri şi am încercat să îi convingem pe cât mai mulţi şi au optat în jur de jumătate dintre ei, dar astăzi vor, a doua zi se răzgândesc, în funcţie de cum se influenţează în interiorul colectivelor. Avem circa 560 de beneficiari şi în jur de 130 de lucrători. Aşteptăm ca şi alţii să devină conştienţi cu privire la importanţa acestui vaccin. Sunt centre în care se vaccinează mai mult de jumătate din personal şi centre în care se vaccinează unul singur. Deşi am discutat cu o nouă categorie de personal, precum infirmieri şi asistenţi, şi i-am convins să se vaccineze, parte din ei se răzgândesc pentru că sunt influenţaţi de cei care resping vaccinarea. Imediat ce se va extinde vaccinarea, cu siguranţă o voi face şi eu. Nu obligăm pe nimeni şi e mult de muncit pentru a-i convinge pe oameni”, a precizat directorul Teodosie Marinov.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.