Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a semnat, vineri, la Ministerul Dezvoltării Regionale, contractul de finanţare pentru realizarea sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului şi spune că lucrările vor începe anul acesta.

Primarul Ştefan Ilie a declarat că semnarea contractului este o reconfirmare a finanţării de 20 de milioane de lei alocată municipiului Tulcea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Am reuşit deblocarea proiectului, în sensul că divergenţele care au existat între studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi Primăria municipiului Tulcea am reuşit să le stingem prin medierea întregului conflict care a existat în ultimii ani. Am stins litigiul care s-a creat între primărie şi proiectant, am reverificat proiectul tehnic şi am reuşit să obţinem de la Ministerul Dezvoltării continuarea contractului. Astăzi am semnat actul adiţional. În perioada următoare trecem la licitaţia execuţiei lucrărilor şi a dirigenţiei de şantier. Proiectul presupune rezolvarea problemelor apelor meteorice din municipiu. Investiţia are o valoare totală de 28 de milioane de lei, din care 20 de milioane sunt finanţate până acum de către minister, iar restul rămâne în sarcina noastră. Noi am depus documente pentru a obţine şi alte surse de finanţare de la minister pe care încercăm să îl convingem să ne mai acorde fonduri pentru diferenţa de 8 milioane. Dacă nu reuşim, îl vom susţine din bugetul local, deoarece este un proiect care nu se poate realiza într-un an, ci în doi ani de zile. Lucrările vor începe obligatoriu în acest an şi vor crea disconfort pe străzile din centrul oraşului, dar nu avem cum altfel. Dacă nu vom face fundaţia fiecărui drum, degeaba ne dorim înlocuirea pietrei cubice, degeaba ne dorim alei pietonale sau piste de biciclete”a subliniat primarul Ştefan Ilie.

Reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului este un proiect anunţat de foarte multă vreme de autoritatea locală care a alocat în anul 2017, din bugetul propriu, circa 3 milioane de lei pentru proiectarea sistemului de preluare a apelor pluviale.

Investiţia finanţată prin PNDL este necesară în contextul în care, de fiecare dată când se înregistrează precipitaţii abundente, centrul oraşului este inundat, iar autoturismele surprinse de ploaie sunt afectate.

Proiectul început în anul 2017 de Primăria municipiului a fost blocat până acum din cauza unor diferende între autoritate şi societăţile care au câştigat licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia lucrării.