Primarul Ştefan Ilie: „Au început un proiect heirupist, mizând că se va rezolva problema juridică”

Amenajarea Centrului de Agrement Bididia, de la marginea municipiului, este de circa 10 ani pe agenda administraţiei locale. Atât tabăra cât şi cariera Bididia II au figurat pe lista de proiecte pentru care Primăria Tulcea intenţiona să acceseze fonduri structurale pentru reamenajare.

În 2018, de exemplu, Studiul de fezabilitate al proiectului privind amenajarea unui parc geologic, proiect iniţiat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, a primit acordul consilierilor locali, iar în 2019 a fost supus dezbaterii publice. Bugetul estimat al proiectului care urma să fie depus spre finanţare pe mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării este de 5 milioane de euro. Cu banii aceştia, la Tulcea ar fi fost realizat cel mai mare parc geologic din România.

Din păcate, proiectul a picat, cel puţin deocamdată, din cauza faptului că nu sunt reglementate procedurile juridice şi contractul aferent firmei care o exploatează, potrivit primarului Ştefan Ilie.

„Proiectul este oprit la momentul actual pentru că ei (n.r. – fosta conducere a Primăriei Tulcea) l-au început fără să aibă baza juridică aferentă. O mare parte din Complexul Bididia se află în patrimoniul Ministerului Educaţiei, iar cariera de piatră se află încă sub contract cu Hidrotehnica Galaţi, care nu a finalizat procedura de închidere a carierei. Ei au început un proiect heirupist, mizând că se va rezolva problema juridică. Noi acum eram nevoiţi să plătim daune compensatorii pentru că am făcut cheltuieli fără să avem o bază juridică. Încercăm în perioada următoare să devenim proprietari ai acelor terenuri şi să reglementăm situaţia juridică a carierei, iar după ce vom avea toate lucrurile puse la punct vom depune proiectul pe alte fonduri”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

De altfel, în etapa de verificare a conformităţii şi eligibilităţii proiectului „Extinderea infrastructurii de agrement prin modernizarea Centrului de Agrement Bididia” a fost respinsă deoarece solicitantul nu a demonstrat dreptul de proprietate şi nici dreptul de administrare pentru cea mai mare parte a suprafeţelor şi obiectivelor proiectului.

Potrivit reglementărilor europene în vigoare, dreptul de proprietate publică locală este dreptul ce poate constitui premisa obţinerii unei finanţări.