Judecătoria Tulcea a decis, ieri, respingerea cererii APDM Galaţi de emitere a ordonanţei preşedinţiale privind sistarea lucrărilor de reabilitare a falezei Dunării, ca inadmisibilă.

„Respinge cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale, ca inadmisibilă. Cu drept numai de apel în termen de 5 zile de la pronunţare, cererea urmând a se depune la Judecătoria Tulcea. Pronunţată astăzi, 20.01.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotărâre 76/2021 20.01.2021″, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Dosarul s-a aflat iniţial atât pe rolul Judecătoriei Tulcea, cât şi al Tribunalului, ambele instanţe însă şi-au declinat competenţa. Constatându-se existenţa unui conflict negativ de competenţă între cele două instanţe, soluţionarea acestuia a fost înaintată către Curtea de Apel Constanţa, care dintr-o eroare materială a decis că dosarul se va judeca la Judecătoria Constanţa, în loc de Judecătoria Tulcea. Ulterior, dosarul a ajuns la  Judecătoria Tulcea.

În luna noiembrie a anului trecut, APDM Galaţi a acţionat în instanţă CJ Tulcea, după ce unele bunuri ale acesteia, printre care reţele de apă şi electricitate folosite de APDM pentru navele care acostează în portul Tulcea, au fost distruse în timpul lucrărilor de reabilitare a falezei Dunării. APDM a solicitat sistarea lucrărilor realizate pe suprafaţa respectivă în cadrul unui proiect european derulat de CJ, până când administraţia judeţeană va plăti despăgubirile cerute de compania de stat, respectiv 792.000 de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu şi-a exprimat disponibilitatea de a plăti o primă tranşă din suma totală solicitată de APDM Galaţi pentru bunurile companiei distruse la începerea lucrărilor de reabilitare a falezei Dunării din municipiu.

Înainte de Crăciun, Horia Teodorescu a transmis către APDM o adresă în acest sens şi a arătat că evaluarea trebuie făcută de un evaluator independent, identificat de instanţa de judecată.

Aflată în patrimoniul APDM aproape 30 de ani, faleza Dunării a fost preluată parţial în anul 2017 de CJ Tulcea cu scopul de a derula un proiect de reabilitare a zonei.

Proiectul finanţat din fonduri structurale a început în a doua jumătate a anului trecut, iar bugetul total estimat este de circa 40 de milioane de euro.