Începând din acest an, toaletările arborilor din municipiu vor fi făcute structurat, în urma unei analize a străzilor, împreună cu specialişti în domeniu, potrivit primarului Ştefan Ilie.
Edilul spune că trebuie eliminat riscul căderilor de copaci sau crengi, accidentarea persoanelor, avarierea maşinilor sau a imobilelor.
„Noi dorim ca în acest an să facem cel puţin la modul experimental un program pentru câteva străzi unde nu s-a mai făcut toaletare, unde am întâmpinat probleme în această iarnă. Trebuie să respectăm ceea ce spun specialiştii ale căror servicii le vom achiziţiona, şi atunci nu vom mai avea în timpul iernii problemele pe care le-am avut în două zile de vânt. Atunci vom şti cine răspunde în cazul în care un cetăţean solicită de drept recuperarea unor daune, dar vor fi mai puţine atât timp cât vor fi toaletaţi corect”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Alegerea speciilor de arbori ce urmează a fi plantaţi va fi făcută în urma recomandării specialiştilor. De asemenea, plantarea se va realiza în funcţie de specificul fiecărui amplasament şi de vegetaţia existentă în zonă.
„Eu sunt împotriva statisticilor făcute de-a lungul timpului, pentru că există o lege care reglementează modul în care toaletăm copacii. Până acum, la noi s-au făcut toaletări la cerere, dar acest mod nu este unul eficient, pentru că nu rezolvă problemele mai ales când vin temperaturi joase, vânturi puternice, zăpezi abundente care fac să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în această iarnă. De câte ori în trecut s-a încercat o toaletare ca în alte oraşe, respectiv să se ia strada Babadag cap coadă, să se apeleze la o firmă de consultanţă specializată în toaletări care să identifice fiecare arbore de la dimensiune la vârstă, dacă este afectat de vreo boală sau cât poate înmagazina zăpadă pe coronament? Aşa se face o analiză a unei străzi întregi şi se creează un program în aşa fel încât în anul 2021 tulcenii să ştie că anumite străzi sunt în programe de toaletare. În program va fi cuprins fiecare copac, chiar cu riscul de a trezi antipatia celor care sunt ultraecologişti. În trecut, de câte ori se apuca primăria să facă o toaletare, cădea sub presiunea celor care iubesc atât de mult natura încât nu vedea dincolo de acest lucru. Copacul toaletat reprezintă şi o protecţie a bunurilor şi a vieţii”, a precizat Ştefan Ilie.
În cele două zile de viscol de săptămâna trecută, zeci de arbori din municipiu au căzut sub presiunea zăpezii, produ-când pagube şi îngreunând intervenţiile utilajelor de deszăpezire.
Anul trecut municipalitatea a tăiat 41 de copaci şi a făcut tăieri în coronament la 1.085 de arbori. În schimbul arborilor tăiaţi, municipalitatea nu a plantat anul trecut niciun arbore deoarece în anii 2018 şi 2019 s-au plantat 563 de arbori din diferite specii, potrivit informaţiilor transmise de Răzvan Teodoru, consilierul primarului.
Plantările s-au făcut în amplasamente precum Parcul Ciuperca, Parcul Personalităţilor, Parc Piaţa Nouă, străzile Isaccei şi Mahmudiei, cartier Lotizare şi altele.
Conform HCL în vigoare (268/2018), pentru fiecare tăiere se prevede plantarea a trei arbori.