Consilierii locali au aprobat ieri documentaţiile pentru trei proiecte de hotărâre ce urmează a fi depuse printr-un apel dedicat zonei de Investiţie Teritorială Integrată (ITI) Delta Dunării, în contextul prelungirii perioadei de depunere a proiectelor până la data de 14 februarie.

Primele documentaţii pentru investiţiile în reabilitarea energetică a Liceului de Arte “George Georgescu”, Grădiniţa cu program prelungit nr. 12 şi sediul Poliţiei Locale au fost respinse din diverse motive. În acest context, unii consilieri locali au solicitat lămuriri legate de aspectele tehnice ale proiectelor.

„În cazul de faţă, la Poliţia Locală este a treia hotărâre pe care o dăm, iar de fiecare dată valorile sunt diferite. Să sperăm că aceasta este valoarea corectă şi că acum, pe ultima sută de metri, chiar reuşim să prindem finanţarea. La toate proiectele este aceeaşi firmă de proiectare şi este un proiect pe trei sferturi copy paste şi din punctul meu de vedere este plin de greşeli”, a spus consilierul PSD Gabriel Ţiu.

Viceprimarul George Şinghi a explicat faptul că se încearcă salvarea acestor proiecte.

“Mă întristează faptul că nu aţi văzut că proiectele acestea sunt începute de prin 2018, când aveaţi reprezentanţi în executiv, şi arătau la fel. Proiectele sunt departe de a fi perfecte şi încercăm să salvăm ce se mai poate din ele. Nu ne-am încadrat cu termenul pentru la sfârşitul lui ianuarie. Termenul limită de depunere este 14 februarie “, a precizat George Şinghi.

La rândul său, primarul Ştefan Ilie a menţionat faptul că proiectele au fost greşite de la început, iar unul dintre vinovaţi ar fi societatea care s-a ocupat de proiectare, în cazul căreia a fost solicitată  o analiză a colaborării cu primăria.

“Mă bucur că vă aplecaţi în detaliu asupra proiectelor de consiliu. Poate intenţia a fost bună, dar aceste proiecte au fost gândite de la început prost, iar soluţiile pe care primăria le-a avut de-a lungul timpului au fost defectuoase. Au fost preluate din baza pe care iniţial ADI-ITI a organizat-o la început când a făcut nişte studii ca să sprijine primăriile odată cu înfiinţarea acestei entităţi, iar marea majoritate a studiilor au fost făcute greşit. Marea majoritate a primăriilor care au beneficiat de aceste studii le-au modificat încă de la început, dar Primăria municipiului Tulcea nu a făcut acest lucru. Mai mult, l-a completat de fiecare dată în mod greşit pentru că structura de management împreună cu autoritatea locală nu au analizat cât ar fi trebuit de bine aceste proiecte. Este ultima dată  când le depunem, pentru că nu mai avem altă posibilitate, iar asta nu înseamnă că vor obţine neapărat finanţare. Noi ne dorim să obţină finanţare. Unul dintre principalii vinovaţi poate fi şi această societate care de-a lungul timpului a câştigat foarte multe proiecte la Primăria Tulcea, dar de fiecare dată primăria a avut o relaţie defectuoasă cu ea, de la schimbul de documente până la calitatea acestora. Am solicitat o analiză a acestei colaborări, pentru că la final vom vedea cum au fost duse la îndeplinire şi plătite toate contractele cu această firmă”, a declarat Ştefan Ilie.

Cele trei investiţii vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional. Reabilitarea energetică a sediului Poliţiei Locale va costa circa 2,1 milioane lei, cea a Grădiniţei nr. 12, 5,8 milioane de lei, iar reabilitarea Liceului de Arte va avea un buget total de circa 7,1 milioane de lei.

Tot ieri, consilierii locali au aprobat şi cofinanţarea necesară punerii în practică a două proiecte care vizează creşterea competenţelor prin stagii de practică inovative, iniţiate de două unităţi şcolare, Liceul “Brad Segal” şi Liceul “Henri Coandă”.