Primăria Tulcea analizează cuantumul salariilor personalului din societăţile publice din subordine, dar şi subvenţia acordată acestora, după ce membrii sindicatelor au reclamat faptul că muncitorii au salarii foarte mici, în timp ce conducerea câştigă foarte mult.
La sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii administraţiei locale şi cei ai sindicatelor din societăţile şi direcţiile cu capital public, respectiv STP, Energoterm, Aquaserv, Servicii Publice, DIAP.
La toate aceste societăţi se impun operaţiuni de audit şi restructurare, spune primarul Ştefan Ilie, precizând că intenţia nu este de a micşora salariile, ci de a vedea unde sunt problemele.
„Fiecare societate stabileşte salariile personalului în interiorul societăţii şi sunt aprobate în consiliile de administraţie. Intenţia nu este de a micşora salariile, ci de a vedea unde sunt problemele. Sindicatul reclamă faptul că muncitorii de rând au salarii foarte mici, respectiv 1.800-2.200 de lei, în timp ce conducerea are salarii foarte mari. Membrii consiliului de administraţie, pentru că se întâlnesc o dată pe lună, primesc o indemnizaţie mai mult decât dublul salariilor muncitorilor. Oamenii ne-au solicitat să găsim soluţii pentru ca acest lucru să fie mai echitabil. Ne-au spus că nu pot face performanţă pentru că au utilaje învechite şi că sunt puţini pentru o intervenţie de adunat gunoaie sau pentru intervenţia în situaţii de urgenţă. Pe când cei care lucrează în birouri au salarii mult mai mari şi trebuie găsită o echitabilitate. Sunt discrepanţe foarte mari între salariile directorilor şi cele ale muncitorilor. Numărul celor din birouri trebuie să scadă, iar personalul care într-adevăr munceşte să fie suficient şi să dispună de utilajele şi dotările necesare unor servicii de calitate”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul a hotărât ca şedinţele Consiliilor de Administraţie să se ţină obligatoriu cu participarea membrilor sindicatelor.
„Vom vedea care este activitatea consiliilor de administraţie, planurile lor de eficientizare pentru că la rândul lor ei ne cer subvenţii. Vom vedea dacă costul pentru muncile pentru care ei ne solicită bani se înscriu în costurile pieţelor, dacă nu cumva au cheltuieli care nu îşi au rostul într-un plan de management serios. Au reclamat faptul că au utilaje învechite şi că numai pe reparaţii dau foarte mulţi bani. Trebuie să verificăm de ce până acum nu s-a solicitat casarea şi cumpărarea altora noi. De societăţile publice ale oraşului din păcate marea majoritate a tulcenilor nu sunt mulţumiţi. Am solicitat iniţial planuri noi de management şi reduceri de cheltuieli din partea conducerii şi a aparatului TESA, acum trebuie să vedem şi părerea oamenilor de rând. La final vom trage concluzii şi vom vedea care sunt pârghiile prin care noi putem să eficientizăm. Nimeni nu îşi doreşte să intre abuziv într-un serviciu dacă acesta îşi face treaba. Înainte de a fi autorităţi locale suntem tulceni şi vedem cum funcţionează colectarea deşeurilor, transportul public, extinderea sistemului de apă şi canalizare, problemele din pieţe sau agentul termic”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Edilul mai spune că aparatele de conducere sunt supradimensionate, iar membrii acestora beneficiază de salarii uriaşe care vor fi făcute publice. Pe de altă parte, membrii Consiliilor de Administraţie „tolerează un management catastrofal şi încasează indemnizaţii consistente pentru participarea la şedinţe”.