Toate garajele ilegale din municipiul Tulcea vor fi demolate, iar în locul acestora vor fi amenajate locuri de parcare, de joacă şi spaţii verzi, a anunţat primarul Ştefan Ilie, ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat de consilieri, iar primele cinci zone din municipiu unde vor fi desfiinţate aproape 300 de garaje sunt: Cartier E3 (zona EneMed), zona PECO-str.Babadag, Cartier Vest-faţă bl.US, Parcul Victoria-Str.1848, zona Spitalului str.1848- str.Iuliu Maniu.

„Precizăm că atribuirea acestor terenuri s-a realizat prin încredinţare directă  fără a exista măsurători cadastrale autorizate, suprafaţa de teren ocupată de o construcţie tip garaj fiind aproximativă, între 18,00 mp – 40,00 mp”, se arată în proiect.

Consilierul local PSD Cezar Marin, locuitor al cartierului E3, a cerut câteva lămuriri legate de garajele aflate în vizorul primăriei.

„Ce facem cu aceste garaje după ce le vom demola? Dacă facem o simplă parcare, de exemplu, în E3 vom câştiga numai 7 locuri de parcare şi vom avea o pierdere anuală de cel puţin 12.000 de lei. Diferenţa de nivel între partea de jos şi cea de sus e de 3 metri. Mie îmi convine să se demoleze garajele să plătesc 100 sau 200 de lei locul de parcare şi să aibă altcineva grijă de întreţinerea lui. Trebuie să vedeţi şi unde vor duce oamenii maşinile, căci sunt vreo 70 care se vor suprapune peste celelalte”, a spus Cezar Marin.

La rândul său, primarul Ştefan Ilie a transmis faptul că toate garajele ilegale din municipiu vor fi demolate şi nu recomandă cetăţenilor să le cumpere.

„Vom demola toate garajele, aşa să le transmiteţi celor care nu au aflat până acum. Le vom demola într-un parcurs de mai mulţi ani. Nu ştiu dacă în timpul mandatului meu voi reuşi să le demolez pe toate, însă scopul meu ca primar este ca acolo unde spaţiile pot fi folosite de mai mulţi cetăţeni să realizăm spaţii verzi, locuri de joacă şi zone de parcare. Pentru a nu ne mai chinui să mergem pe sensul unic din E3 şi să ducem maşinile parcate pe stânga şi dreapta în locurile nou create, voi face acest lucru şi mi-l asum, indiferent de oprobriul public. Nu voi face acest lucru fără consultarea şi aprobarea Consiliului Local şi fără nişte soluţii tehnice date de specialişti, pe care le voi prezenta public. Ca să nu mai existe nicio îndoială, pro-punerea mea de primar este de demolare a garajelor din municipiul Tulcea. Vom începe cu acele spaţii unde se pot crea locurile precizate. Cineva m-a sunat să mă întrebe dacă poate să cumpere nu ştiu ce garaj care este zid de sprijin, iar acest lucru îl poate spune un arhitect, dacă este zid de sprijin sau nu. Toţi cei care mă contactează, cei mai mulţi necunoscuţi, care vor să cumpere, tuturor le recomand să nu cumpere”, a declarat Ştefan Ilie.

Viceprimarul George Şinghi a precizat faptul că acolo unde relieful permite se vor construi parcări etajate.

„Am inventariat deocamdată doar 5 zone şi ne dorim ca mâine să le avem inventariate pe toate. Ne dorim să inventariem tot oraşul şi suntem în proces de a face acest lucru. Acolo unde locaţiile ne permit, vom face miniproiecte pe fiecare zone. Acolo unde relieful şi spaţiul ne permit, vom construi parcări etajate pe subsol şi parter. Nu cred că vom câştiga doar 7 locuri de parcare, ci mai multe”, a spus George Şinghi.

Potrivit proiectului, de-a lungul timpului au fost edificate mai multe baterii de garaje, unele în baza unor autorizaţii de construire, altele ilegal, pe terenuri din patrimoniul municipiului în diferite zone ale oraşului.

„Au fost identificate 5 zone din municipiul Tulcea, astfel: Cartier E3 (zona EneMed) cu teren în suprafaţă totală de 989,93 mp, aferentă a 47 contracte de închiriere teren, zona PECO-str.Babadag cu teren în suprafaţă tota1ă de 837,34 mp, aferentă a 45 contracte de închiriere teren, zona Cartier Vest-faţă bl.US cu teren în suprafaţă totală de 969,63 mp, aferentă a 56 contracte de închiriere teren, zona Parc Victoria – Str.1848 cu teren în suprafaţă totală de 1176.75 mp, aferentă a 65 contracte de închiriere teren, zona Spitalului str.1848 – str.Iuliu Maniu cu teren în suprafaţă totală de 1541,15 mp, aferentă a 85 contracte de închiriere teren”, se arată în proiect.

Aceste construcţii de dimensiuni reduse au fost înregistrate ca şi construcţii provizorii, cu durata de existenţă limitată în timp, indiferent de natura materialelor din care au fost construite, ceea ce permite demolarea rapid în vederea adu-cerii terenului la starea iniţială.