Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Tulcea, Dumitru Cernencu a fost sancţionat cu revocarea din funcţie de către Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) din cauza rezultatelor obţinute la alegerile locale şi generale din anul 2020.

Consiliul UUR a decis desfacerea contractului individual de muncă, iar o delegaţie de la Bucureşti, condusă de prim-vicepreşedintele Bogdan Moisei, a fost prezentă ieri la sediul Organizaţiei Judeţene a Ucrainenilor, pentru a prelua toate bunurile aflate în gestiunea UUR Tulcea şi toate documentele aferente.

Într-un cadru tensionat, cu violenţă verbală, reprezentanţii comisiei au încercat să pună în practică demersul. Deşi au fost izgoniţi din sediu, membrii filialei tulcene şi reprezentanţii structurilor din judeţ prezenţi nu au încetat să îşi ceară dreptatea.

„Am fost revocat abuziv de către Conducerea Uniunii Ucrainenilor din România, fără nici o explicaţie logică, la propunerea unui şlefuitor în cărămidă (probabil un foarte bun executant al ordinului), doar pe baza unor aberaţii, <<voturi insuficiente la alegerile locale şi parlamentare 2020>>. (…) Nu voi accepta să fiu judecat de persoane care nu au făcut nici măcar un sfert din evenimentele noastre şi nici nu le vor face în viitor, nici măcar nu au reuşit să invite un prim-ministru la evenimentul lor, să aibă invitaţi din Ucraina, să obţină măcar câteva <<like-uri>> pe Facebook sau să creeze sinergie între sute de oameni, aşa cum am făcut noi, dar care vor să distrugă filiala Tulcea, probabil din invidie sau pentru alte interese obscure, pentru că ei nu vor fi niciodată capabili, să realizeze ceea ce am realizat noi! Vă mulţumesc pentru toate proiectele frumoase şi vă îndemn să luptaţi împotriva nedreptăţii şi să le transmiteţi, cum consideraţi dumneavoastră, un mesaj celor care au decis incorect! Eu, împreună cu echipa din judeţul Tulcea, am crescut comunitatea de la 2 organizaţii locale mici, câte erau când am venit aici, la 13 organizaţii locale în prezent în judeţul nostru. Oamenii au crezut în noi! În prezent, ne-am reprezentat internaţional cu succes (Ucraina, Republica Moldova, Spania, etc.), am fost şi suntem singura filială care s-a implicat în proiecte cu finanţare europeană, am reuşit să ne facem un renume peste tot pe unde am fost prezenţi şi i-am învăţat şi pe alţii cum să se promoveze pe internet… Şacalii se pare că nu sunt doar în Delta Dunării.  Bravo întregii echipe cu care am lucrat la promovarea spiritului ucrainean din judeţul Tulcea şi nu numai! La final, sper din toată inima ca filiala Tulcea să nu coboare la nivelul calitativ al altor filiale, care nu fac nimic pentru oameni, decât să cheltuie bani”, a transmis preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Tulcea, Dumitru Cernencu.

Florian Leancă, membru în Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România – Filiala Tulcea, susţine că hotărârea de demitere a preşedintelui este un abuz şi solicită prezenţa Consiliului Rada (structură în conducerea Uniunii) la Tulcea.

„S-a prezentat domnul Bogdan Moisei care este membru în conducerea Uniunii la Bucureşti pentru a pune în fapt destituirea domnului Cernencu din funcţia de administrator al materialelor din patrimoniul filialei Tulcea şi în ace-laşi timp de destituire din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Tulcea. Noi am solicitat printr-un memoriu la Uniunea Ucrainenilor din România să ni se pună la dispoziţie în primul rând statutul care nu există la filială. Pe baza problemelor ivite, să facem discuţii şi să analizăm activitatea domnului Cernencu. Dacă e să fie destituit, să fie destituit de cei care l-au ales, nu printr-o hotărâre abuzivă, la propunerea unui simplu delegat de la Satu Mare. Mie mi se pare corect ca noi, cei care l-am ales, să îl şi analizăm şi să aplicăm pedeapsa dacă este vinovat. Nu s-a venit cu act de cercetare administrativă să ni se pună la dispoziţie toate elementele care au dus la destituirea dânsului şi considerăm că este un abuz. Hotărârea de demitere am înţeles că a fost luată la nivelul Congresului, unde după cum ştim au fost tot felul de frământări ani de zile şi conflicte cu filiale din ţară. Aceste conflicte apar deoarece ni se impun nişte reguli care nu sunt corecte. Nu le convine faptul că am intrat în acel proiect al ONG-ului condus de domnul Octavian Motoc, pe un program de perpetuare a tradiţiilor culturale între România şi Ucraina, fără să cerem acordul Uniunii de la Bucureşti. Noi nu avem posibilitatea de a interacţiona în programele care ne privesc pe noi pe plan local? S-a mai desfăşurat o activitate la Pardina, unde au participat mai multe ONG-uri privind un program de îmbunătăţire a vieţii oamenilor din zonă, care şi acesta ni s-a interzis, că de ce am intrat în colaborare fără aprobare. Vor să pună mâna pe patrimoniu, să ia cheile şi să numească pe altcineva. Alături de toţi membrii filialei suntem hotărâţi să solicităm prezenţa conducerii Radei la Tulcea, unde să analizăm şi să luăm hotărârea”, ne-a declarat Florian Leancă.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.