Un număr de 11 clădiri din municipiu, aflate în stare avansată de degradare, au fost supraimpozitate de Primăria Tulcea în ultimii trei ani. Procedurile au fost aplicate prin hotărâri de Consiliu Local, urmând ca şi anul acesta să fie pregătit un nou lot. Administraţia locală nu deţine date asupra stadiului lucrărilor de reabilitare, dacă acestea au început.
„Sunt 11 clădiri supraimpozitate, 3 în 2018 conform HCL, 6 în 2019 şi 2 în 2020. Anul acesta se vor stabili şi alte clădiri după efectuarea procedurii de inspecţie în teren şi stabilirea gradului de degradare. Dacă ar fi terminat lucrările pe care trebuie să le facă, era necesară o adresă la taxe şi impozite, se făcea evaluarea din teren şi revenea la cota de impozitare. Noi nu urmărim stadiul lucrărilor pe parcurs, ci finalizarea acestora”, a precizat city managerul Nicolae Bibu.
Clădirile aflate în patrimoniul primăriei sunt scutite de la supraimpozitare, iar pentru cele istorice există un proiect aflat în dezbatere publică prin care să poată fi sprijinite financiar pentru reabilitare şi de către municipalitate.
„Clădirile instituţiilor publice sunt scutite de la impozitare. Monumentele istorice vor fi reabilitate prin programe de finanţare, cele care sunt închiriate sunt în sarcina chiriaşilor, şi acolo avem taxă pe clădire”, a precizat Nicolae Bibu.
Cele 11 clădiri supraimpozitate se află pe străzile Maior Andrei Grigore nr. 5, Buna Vestire nr. 3, Biruinţei nr. 10, 9 Mai nr. 1B, Isaccei nr. 59, Gloriei, nr. 12 – clădire vândută în anul 2020, Podgoriilor, nr. 108 – clădire vândută în anul 2020, Babadag, nr. 5 – Oficiul Poştal nr. 1, Spitalului nr. 33, bl. 20, parter, Mihai Viteazu nr. 14, şi Livezilor FN, Tarla 19, parcelele 271 şi 275.
Consilierii locali au votat la sfârşitul anului trecut, în cadrul unei şedinţe extraordinare, un proiect de hotărâre prin care se reduce cota de majorare a impozitului pe clădiri de la 500% la 300%, în cazul morii de pe strada Isaccei, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
În cazul clădirilor verificate s-au constatat degradări majore, necesitând remedierea imediată, pentru a se evita degradarea continuă. În mare parte, volumul degradărilor cuprinde mai mult de 50%, respectiv aproape tot corpul de construcţie şi presupun fisuri mari care influenţează structura imobilelor.