Galeria de Artă şi atelierele artiştilor tulceni ar putea intra într-un proiect de reabilitare în viitorul apropiat. În momentul de faţă, Primăria Municipiului Tulcea aşteaptă trimiterea documentaţiei de către reprezentanţii Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) – filiala Tulcea.

Printre problemele semnalate de preşedintele UAP, Doru Luchian, se numără şi rebranşarea la sistemul de încălzire.

„În momentul de faţă lucrăm la nişte proiecte care ţin de reabilitarea spaţiilor în care artiştii îşi desfăşoară activitatea, dar şi a Galeriei de Artă. În afara de galerie, care a mai beneficiat de mici plombe de-a lungul timpului, lucru-rile nu s-au schimbat foarte mult  de aproape 50 de ani. Încă lucrăm la dosarul de fundamentare care mai durează puţin. Am avut  întâlniri cu reprezentanţii de la departamentul de Cultură a Primăriei, dar şi cu domnul primar, cu care am discutat problemele în mare. Este vorba despre rebranşarea la sistemul de încălzire, dar şi schimbarea instalaţiilor care sunt învechite şi nu-şi mai fac bine treaba. Nu ştim care va fi factorul de decizie, momentan ni s-a oferit concursul. Am observat că dânşii au plasat acest demers printre priorităţi, ceea ce este îmbucurător”, ne-a declarat preşedintele UAP Tulcea, Doru Luchian.

Consilierul pentru Cultură, Sport şi Turism al Primăriei Tulcea, Ştefan Caraman, ne-a precizat că, în urma trimiterii documentaţiei, se va lua o decizie cu privire la reabilitarea galeriei şi atelierelor de artă.

„Deocamdată sunt discuţii, aceştia trebuie să vină cu nişte documente din care să reiasă că au nevoie de ajutor şi atunci vom vedea cum facem. Momentan suntem la faza de documentare”, ne-a spus Ştefan Caraman.

Săptămâna trecută, administraţia municipiului a informat că „prin colaborarea dintre noua conducere a UAP şi Primăria Municipiului Tulcea, acest sector poate fi revigorat dezvoltând proiecte de anvergură: rezidenţe artistice, tabere de creaţie, ateliere pentru copii, manifestări artistice cu expunere publică (artă murală, pictură în aer liber, art performance). Prin renovarea galeriei de artă şi reabilitarea atelierelor, acestea pot deveni locuri de referinţă pentru oraş, iar artiştii locali un brand al Tulcei”.