Primăria Tulcea va aloca 150.000 de lei pentru proiectele de regenerare urbană care se vor dezvolta din acest an, printre ele numărându-se şi reconectarea falezei Dunării cu oraşul.
Proiectele vizează inclusiv zone cu clădiri de patrimoniu, iar primele demersuri în acest sens constau în identificarea proprietăţilor autorităţii locale.
„În bugetul din acest an, avem 150.000 de lei pentru concursurile de proiecte de regenerare urbană. Sunt câteva zone pe care le avem în vedere, printre care Isaccei – Portului şi Bididia – Satul Pescăresc. Identificăm proprietăţile primăriei şi suntem în stadiul studiilor geo şi a ridicărilor topografice”, a declarat primarul Ştefan Ilie.
Unele proiecte care se identifică în discuţiile cu arhitecţii ar putea beneficia de sprijin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Încercăm să facem planuri macro şi să le depunem pe PNRR”, a spus primarul.
În urma apelurilor făcute pe reţelele de socializare, autoritatea locală s-a întâlnit cu mai mulţi arhitecţi care au venit cu propuneri pentru diferite zone ale oraşului.
Zona Zaghen şi Bididia sunt alte zone care ar putea deveni puncte de atracţie pentru vizitatori.
Proiect de reabilitare urbană cu tematică istorică pentru municipiu
Primăria Tulcea pregăteşte şi un proiect de reabilitare urbană cu tematică istorică pentru municipiu. Este vorba despre ,,Punerea în valoare a municipiului Tulcea prin turism istoric folosind specializarea inteligentă” care se află în faza pregătirii studiilor de specialitate pentru obţinerea finanţărilor europene.
În acest context, primarul Ştefan Ilie s-a întâlnit marţi la Bucureşti cu Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
„Am avut o întâlnire în Bucureşti cu Ernest Oberlander-Târnoveanu, fost muzeograf al Muzeului Deltei Dunării din Tulcea (actualul ICEM) între anii ’75-’80, acesta a rămas ataşat de oraşul nostru. Suntem la a doua întâlnire la care discutăm pe marginea unui proiect de reabilitare urbană cu tematică istorică pentru Tulcea: 14 noiembrie 1878 – Ziua Unirii Dobrogei cu România, dată la care Tulcea era capitala Dobrogei”, a transmis primarul Ştefan Ilie.
Proiectul care se va derula în parteneriat Muzeului Naţional de Istorie a României presupune reabilitarea şi punerea în valoare a întregului patrimoniu istoric legat de această dată istorică.
Este vorba despre dealul Monumentului care include reabilitarea şi punerea în valoare a panoramei inclusiv a grădinii acestuia şi transformarea într-un loc de promenadă.
De asemenea, vor fi reabilitate mai multe străzi, respectiv 14 Noiembrie şi Gloriei, dar şi trotuarele din marmură şi imobilele de patrimoniu precum Liceul Spiru Haret, Clădirea garnizoanei otomane – ulterior sediul primei Primării a Tulcei, Geamia, celelalte clădiri care datează de la acea vreme.
Proiectul mai prevede reabilitarea iluminatului public şi a mobilierului urban şi realizarea unui muzeu virtual care să întregească principalele evenimente ale epocii.