Voluntari ai organizaţiei Cercetaşii României, filiala Lotus-Tulcea, au plantat, vineri, 100 de puieţi de salcie în zona Zaghen, de la marginea oraşului Tulcea.

Evenimentul a marcat atât „Luna Pădurii”, celebrată în întreaga lume prin plantarea de arbori, cât şi „Vinerea Verde”, instituită de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat.

Acţiunea este rezultatul unui protocol de colaborare semnat între Primăria Tulcea şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), organizaţia Cercetaşii României şi Direcţia Silvică.

La eveniment au participat viceprimarul Dragoş Simion, consilieri ai primarului, Răzvan Teodoru, Răzvan Grecu, Ionel Stan şi  Ştefan Caraman, împreună cu  reprezentanţi ARBDD, ai Gărzii de Mediu şi ai Direcţiei Silvice.

„La finalul plantării celor 100 de puieţi de salcie toată lumea este încântată şi suntem hotărâţi să continuăm în perioadele în care se poate, respectiv din toamnă. Avem speranţa că situaţia va permite implicarea unui număr cât mai mare de voluntari. Cu toţii ne dorim acţiuni de plantare mai ample pentru ameliorarea calităţii aerului, a aspectului urban, reducerea prafului şi a zgomotului, toate având ca scop final îmbunătăţirea mediului de viaţă al tulcenilor. La acţiune au participat 40 de voluntari ai organizaţiei Cercetaşii României, filiala Lotus-Tulcea”, ne-a declarat viceprimarul Dragoş Simion.

Zona Zaghen, mini-delta de la marginea oraşului, a fost renaturată printr-un proiect european încheiat în anul 2016 care a costat peste 62 de milioane de lei şi a vizat, printre altele, creşterea suprafeţei luciului de apă la 147 de hectare, precum şi amenajarea a 47 de hectare de zone de refugiu pentru faună. La finele proiectului demarat în 2012, zona a fost preluată în administrare de ARBDD.

Luna trecută, zona a fost curăţată de deşeuri de Primăria municipiului Tulcea, în urma unor critici făcute publice pe reţelele de socializare.