Valentina Călin, Minifarm: „Amenajarea unor corturi în faţa farmaciilor ar putea fi o soluţie”

Guvernul a aprobat instituirea cadrului legal în vederea testării pentru COVID-19 în farmacii, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Ministerul Sănătăţii propune ca farmaciile comunitare şi oficinile comunitare rurale să poată desfăşura activităţi de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Autorităţile spun că este un pas important spre testarea în masă a oricui solicită acest lucru şi că  se va putea face la un preţ scăzut, negocierile fiind  în curs. Astfel,  farmaciştii vor face testare opţional, iar rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare.

Valentina Călin, acţionara farmaciilor Minifarm din judeţul Tulcea, spune că spaţiile nu sunt organizate pentru acest tip de serviciu, dar s-ar putea încerca amenajarea unor corturi în faţa farmaciilor.

„S-a modificat Legea 95 privind exercitarea profesiei de farmacist prin care s-a dat undă liberă personalului să facă şi alte servicii farmaceutice, cum ar fi testarea Covid, administrarea de vaccin şi determinarea parametrilor biologici, acum se află în transparenţă decizională. Spaţiile nu sunt organizate pentru acest tip de serviciu şi urmează ca cei care doresc să adere la acest program să îşi modifice spaţiile dacă se poate, dacă nu să încercăm prin amenajarea unor corturi în faţa farmaciilor, aşa cum se întâmplă în ţările europene. Ne vom adapta conform cerinţelor ordinului cu privire la ceea ce trebuie să facem cu rezultatul testului, respectiv să raportăm la DSP, să ne echipăm, să facem instruire pentru farmacişti. Nu se poate face totul de pe o zi pe alta, dar în principiu este o iniţiativă bună. Farmaciştii încearcă să iasă în evidenţă şi prin ajutorul populaţiei cu acest tip de serviciu. La nivelul judeţului Tulcea încă nu avem o situaţie clară cu privire la cine vrea să participe la acest proiect”, ne-a declarat Valentina Călin.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA