Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2021 va fi supus votului consilierilor locali în şedinţa de luna aceasta, după ce au fost respinse bugetele propuse de serviciile din subordinea primăriei.

„Am respins nişte bugete ale serviciilor care ne aparţin. Am primit bugetul propus de STP, Servicii Publice şi alte societăţi şi am căzut de acord că mai trebuie modificate”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Aproape 55% din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2021 va fi alocat investiţiilor, fiind pentru prima dată când se alocă fonduri mai mari pe infrastructură, decât pe cheltuieli de funcţionare.

„Sperăm ca foarte multe investiţii să fie finalizate la finalul anului pentru că este prima dată când jumătate din buget este alocat investiţiilor. Vom avea atât investiţii care ţin de parcuri, locuri de joacă, parcări şi asfaltarea mai multor străzi. Am luat mai multe zone din municipiu unde vrem să surprindem în investiţie inclusiv înlocuirea cablurilor de telefonie şi electrice şi punerea lor în subteran în aşa fel încât să nu mai avem stâlpi pe trotuare. Vom avea şi investiţii ce vizează noile sporturi solicitate de tineri, dar şi proiecte de regenerare urbană”, a precizat Ştefan Ilie.

Unul dintre proiectele ce vor fi finanţate din bugetul local este regenerarea urbană a zonei cuprinsă între strada Isaccei şi Portului.

„Unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care vrem să le realizăm şi se află deocamdată în faza de studii este regenerarea urbană a zonei cuprinsă între strada Isaccei şi Portului, realizarea unor legături cu faleza care suferă un alt proces de construire în aşa fel încât să se realizeze o aerisire a spaţiilor, inclusiv a locurilor de parcare pe care le vom asocia cu construirea unor parcări la intrarea în municipiu care vor fi foarte bine supravegheate în aşa fel încât turistul să ştie că lasă maşina într-un loc sigur”, a mai spus edilul.

În ceea ce priveşte alocarea de fonduri pe Legea 350, primarul spune că există trei tipuri de finanţări către organizaţiile non-profit.

„În bugetul pe care îl avem în consultare publică propunem trei tipuri de finanţări către organizaţiile non-profit şi nu numai. Avem sume alocate pentru clădirile de cult dar de patrimoniu care pot fi sprijinite de primărie pentru a le repara. Dacă acestea accesează şi proiecte europene, sumele de la noi pot contribui la întregirea obiectivelor care pot intra într-un circuit turistic al oraşului. În baza unei HG din 2003, care nu a fost aplicată până acum, avem un regulament pe care îl supunem aprobării iar sumele au fost propuse în buget pentru a sprijini persoanele fizice sau juridice care sunt proprietare de clădiri de patrimoniu şi care intenţionează să le repare cu un mic procent din totalul pe care proiectele lor tehnice le vor avea ca deviz”, a subliniat primarul Ştefan Ilie.

Astăzi va avea loc o nouă întâlnire între administraţia locală şi asociaţiile sportive, care este posibil ca în acest an să primească cea mai mare alocare financiară.

„Avem sume şi pentru ONG-uri culturale şi sportive. Vineri ne întâlnim a doua oară cu reprezentanţii asociaţiilor sportive. Suntem într-o mică dilemă din cauza pandemiei, pentru că bănuim că marea majoritate a obiectivelor culturale nu vor avea loc şi este posibil ca întreaga sumă să se ducă către asociaţiile sportive. Când vom deschide liniile de finanţare, vom şti exact ce procent este pentru domeniul sportiv şi cât este pentru cultural. Apreciem că în acest an va fi cea mai mare alocare pentru domeniul sportiv”, a explicat Ştefan Ilie.

Anul acesta sunt estimate venituri de peste 274.000.000 lei şi cheltuieli de peste 299.000.000 lei.