despre repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor constituite la dispoziţia Consiliului Judeţean din cota de 6% din impozitul pe venit. Judeţului Tulcea îi revin 27.134.000 de lei.
Decizia amânării votului asupra singurului punct de pe ordinea de zi a fost luată de iniţiatorului proiectului, Horia Teodorescu, liderul organizaţiei judeţene a PSD, el declarându-se nemulţumit de faptul că rezultatele negocierilor purtate anterior cu reprezentanţii PNL şi transpuse în proiectul de hotărâre nu au fost respectate, iar aceştia au propus în timpul şedinţei amendarea proiectului de hotărâre.
„Vreau să văd care a fost raţionamentul pentru acest amendament, luându-se într-o parte şi punându-se în alta. Ceea ce se creează este un tăvălug, care peste ceva timp este posibil să devină favorabil ca majoritate PSD-ului. Probabil că va fi un jihad care va fi defavorabil primarilor PNL. Dacă acesta este ordinul de la împărăţie pe care dumneavoastră îl executaţi cu multă determinare, mergeţi mai departe, dar vă spun că nu este soluţia optimă. Să ştiţi că doamna Zibileanu nu este veşnică, cum nu suntem niciunul veşnici, nici pe pământ, nici în Consiliul Judeţean, şi la un moment dat lucrurile se vor schimba. O să vă întreb atunci cum vedeţi problema, stimaţi colegi, veţi fi vocali, răbdători sau vom găsi îngăduinţa pe care noi încercăm să vi-o arătăm în momentul de faţă? Pentru a mă consulta cu cei doi colegi şi cu dumneavoastră privind fundamentarea modificărilor, retrag proiectul de pe ordinea de zi”, a declarat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Preşedintele a mai prezentat o situaţie de anul trecut a sumelor alocate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.
„Alocarea sumelor s-a făcut printr-o discuţie cu cei doi colegi vicepreşedinţi, rămânând o mică sumă pe care trebuia să o repartizez eu. Am discutat la acea vreme şi am spus dacă din punctul domniilor lor există vreo problemă şi atât domnul vicepreşedinte Tarhon, cât şi domnul vicepreşedinte Huleni au spus că nu. S-au discutat sumele şi am încercat să păstrăm un anumit echilibru unanim acceptat. Pe HG 758 din septembrie 2020 au fost sume alocate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. Toate comunele cu primar PSD au primit 2,5 miliarde de lei, iar celelalte precum oraşul Babadag 20 miliarde, Măcin 20 de miliarde, Sulina 4 miliarde. Casimcea, Ciucurova câte 10 miliarde, Dăeni 6 miliarde, Grindu 12 miliarde, Izvoarele şi I.C. Brătianu cred că au greşit cu ceva şi au avut doar 3,5 miliarde (…). A fost un decalaj al alocării din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului de 3-5 ori, comparativ cu localităţile cu primar PSD. Ceea ce nu înţeleg este faptul că acest judeţ trebuie să se dezvolte unitar şi nevoile sunt cam aceleaşi în fiecare UAT”, a precizat Horia Teodorescu.
La finalul şedinţei, preşedintele Teodorescu a explicat că amânarea votului nu afectează aprobarea bugetelor de către primăriile din judeţ.
„Nu încurcăm comunele în niciun fel. În foarte multe judeţe, aprobarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale se face până la finalul anului. Noi am decis să facem o şedinţă de urgenţă doar pentru a nu mai face o nouă şedinţă după această alocare”, a precizat Horia Teodorescu.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Mihai Huleni a subliniat faptul că atunci când s-a făcut amendamentul s-a considerat că propunerea făcută de grupul PNL este una echilibrată, deoarece PNL primeşte mai puţin de 50% din sumele respective.
„Aţi spus că la rectificare primăriile PNL au primit mai mult decât cele PSD. Era clar că trebuia să se facă o echilibrare pentru că de obicei în timpul celorlalţi ani, primăriile PSD la bugetul anual al cotelor defalcate primeau mai mulţi bani decât primăriile PNL. Atunci când s-a făcut amendamentul s-a considerat că propunerea făcută de grupul PNL este una echilibrată, deoarece PNL primeşte mai puţin de 50% din sumele respective. Dacă s-ar scoate din discuţie cele patru oraşe care au proiecte mai multe decât comunele, automat procentul alocat PNL scade până la 43%. Ideea principală a amendamentului a fost să fie un buget echilibrat”, a spus Mihai Huleni.
Consilierul judeţean liberal Corneliu Bejan a precizat faptul că rolul consilierilor PNL nu este acela de a se război.
„Rolul consilierilor judeţeni PNL nu este acela de a ne război, cum a zis domnul preşedinte termenul de jihad. Mie îmi e străin, eu sunt creştin. Acesta este punctul de vedere al PNL, abordarea pe care noi o considerăm corectă. Dacă ne raportăm la populaţia aferentă primăriilor PNL, este uşor mai mare decât populaţia aferentă primăriilor PSD. Asta nu înseamnă că ne angrenăm într-un război şi că vrem binele pentru jumătate din populaţia judeţului şi răul celeilalte jumătăţi”, a spus Corneliu Bejan.
Potrivit proiectului de hotărâre al CJ privind echilibrarea bugetelor locale făcut public pe site-ul propriu, oraşele şi comunele din judeţ ar urma să primească în acest an 27.134.000 lei.
Proiectul prevedea ca oraşele judeţului să primească câte un milion de lei, iar prin amendament se propunea suplimentarea cu 100.000 de lei la Babadag şi Măcin. La Sulina urmau să ajungă în plus 500.000 de lei.
Mahmudia care urma să primească cea mai mare sumă de 700.000 de lei, prin amendament alocarea scădea la 500.000 de lei. Comunelor care le reveneau sume de circa 600.000 de lei, respectiv Beidaud, Frecăţei, Jurilovca, Mihail Kogălniceanu, Niculiţel şi Topolog, le-au fost scăzute bugetele până la 400.000 de lei.
Vicepreşedinţii CJ, tot fără atribuţii
Întrebat dacă le-a repartizat celor doi vicepreşedinţi atribuţiile, preşedintele CJ Horia Teodorescu a menţionat că nu a putut face acest lucru din cauza faptului că doi angajaţi ai instituţiei care trebuie să semneze documentele sunt izolaţi la domiciliu, din cauza noului coronavirus.