Conducerea societăţii de Servicii Publice Tulcea intenţionează scăderea tarifului de colectare a molozului provenit din renovări sau demolări, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice. Potrivit directorului societăţii de salubrizare, Ionel Stan, în prezent în municipiul Tulcea există o piaţă neagră a molozului, proiectanţii evitând să declare  în acte cantitatea de moloz colectată în urma unei lucrări.

„Persoanele care vor să îşi demoleze o casă, societăţile comerciale trebuie să obţină un aviz de la noi atunci când fac acest demers. Am identificat foarte multe persoane care aveau autorizaţie de demolare, iar proiectanţii treceau moloz zero. Când am văzut că scrie nu rezultă moloz am trimis oameni în teren, pentru a verifica conform schiţelor în care figurau nişte clădiri. La faţa locului clădirile încă erau acolo şi am trimis e-mail către proiectant să ne spună oficial că nu rezultă moloz, deoarece noi constatăm altceva. Astfel, de la 0 am ajuns la 300 metri cubi de moloz. Am refăcut documentaţia, am discutat cu cei din primărie care au luat iniţiativă şi au avut o şedinţă cu mai mulţi arhitecţi şi proiectanţi în care le-au transmis ca atunci când au o lucrare tehnică şi rezultă moloz să treacă cantităţile respective. În continuare am primit sesizări asupra faptului că avem tarife foarte mari. Am verificat şi există o piaţă neagră a molozului în Tulcea. Sunt foarte multe firme care vin să demoleze, apoi iau molozul şi îl aruncă în anumite zone de unde tot noi, Serviciile Publice, mergem să ridicăm şi cheltuim foarte mulţi bani”, ne-a declarat directorul Serviciilor Publice Tulcea, Ionel Stan.

Oamenii au posibilitatea să apeleze la numărul de telefon pus la dispoziţie de Serviciile Publice, care preia molozul şi îl depozitează într-o zonă liberă din municipiu sau, dacă sunt amestecate cu alte tipuri de deşeuri, acesta este transportat la Ecorec. Pentru ca acest lucru să îi atragă pe cetăţeni, societatea va propune scăderea tarifelor în şedinţa de Consiliu Local.

„Ne-am gândit că trebuie să devenim atractivi atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice. Pentru persoanele fizice, mă gândesc să fac o propunere de tarif mai mic, în aşa fel încât societatea să fie atractivă, dar să nu intre în incidenţa Consiliului Concurenţei şi să fim şi noi contactaţi atunci când se demolează sau renovează un apartament. Vreau să fac o propunere de modificare de tarif şi pentru persoanele juridice, pentru că volumele sunt foarte mari, iar noi ca societate nu prea suntem atractivi. Sper ca propunerile să fie aprobate în Consiliul Local pentru a elimina această piaţă neagră şi a controla deşeurile aruncate greşit. Acum emitem factură pentru cantitatea trecută pe proiectul tehnic şi dăm avizul, dar când se face procesul verbal de închidere a lucrării şi trebuie să primească aviz, am făcut solicitare primăriei să nu se semneze procesul verbal până nu verificăm cantităţile pe care le-am cântărit în realitate”, a precizat Ionel Stan.

Doar în primele trei luni ale  acestui an, poliţiştii locali au întocmit 50 de procese verbale şi au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 2.000 de lei cetăţenilor care au aruncat ilegal molozul provenit din demolările sau renovările de locuinţe de pe raza municipiului.

Pentru  tarifarea per tonă, se percepe 142,55  lei, cu TVA pentru molozul curat, iar cel amestecat se duce la Ecorec şi se plăteşte 240,07 lei pe tonă.