Inventarierea patrimoniului municipiului, una dintre priorităţile administraţiei locale anunţate încă de la preluarea mandatului de primarul Ştefan Ilie, este în plină desfăşurare, iar  datele obţinute arată că cifrele din documente nu corespund cu realitatea din teren. Adică, în cele mai multe cazuri, suprafeţele aferente unor străzi sau parcuri sunt mai mici.

Ultimele măsurători topo cadastrale au arătat diferenţe de suprafeţe în cazul mai multor străzi, dar şi a unor locuri de promenadă, precum plaja Ciuperca, care, de exemplu, figurează în acte cu 8.200 mp, iar realitatea arată 4.567 mp. Astfel de diferenţe apar şi în cazul Orăşelului Copiilor, care trece de la 20.805 mp la 15.140 mp.

Diferenţa dintre aceste valori este dată de mai mulţi factori, precum modificarea suprafeţelor fără o măsurătoare cadastrală în teren.

„Plaja Ciuperca a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări în teren fără să se ţină cont de suprafaţa cadastrală. Suprafaţa întreagă a lacului şi parcului Ciuperca era amenajată după cum se dădeau dispoziţii, fără a fi însoţită de o măsurătoare cadastrală în teren. De asemenea, parcul care se amenajează nu exista până acum, era doar o suprafaţă de teren. Nu a existat o delimitare clară a acestor suprafeţe”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

În ceea ce priveşte străzile, diferenţele de suprafeţe ar putea apărea şi din cauza  neutilizării  GPS-ului în cazul măsurătorilor anterioare, spune viceprimarul George Şinghi.

„În cazul străzilor există diferenţe din mai multe motive. Noi bănuim că unul dintre aceste motive  ar fi că măsurătorile anterioare s-au făcut fără GPS, faţă de acum când se fac cu GPS şi sunt mai exacte. De asemenea, dacă sunt străzi aferente blocurilor, trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori, precum trotuarele, spaţiile verzi, grădiniţele. Cert este că în prezent măsurătorile se fac cu GPS, se ţine cont de vecinătăţi şi, încet, încet, se umple acest puzzle al oraşului cu străzi cadastrate şi nu se vor mai putea modifica aceste suprafeţe după această inventariere, pentru că se vor lovi în dreapta şi stânga de alte proprietăţi delimitate”,  a spus viceprimarul George Şinghi.

Noile repere cadastrale se regăsesc pe lista proiectelor de hotărâre care vor fi supuse votului în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna aceasta.