Consilierii municipali se întrunesc în şedinţă extraordinară vineri, pe ordinea de zi figurând rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Tulcea pentru anul 2021, documentaţia tehnică pentru reabilitarea Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, dar şi contractarea unui împrumut de peste 127 milioane de lei.
Consilierii locali PSD vor vota împotriva proiectului iniţiat de municipalitate care prevede contractarea unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de maximum 127.473.770 lei.
„Vom vota împotrivă pentru aceleaşi considerente pe care le-am avut şi data trecută, atunci când proiectul a fost iniţiat de către domnul primar Hogea. Ne păstrăm consecvenţa şi se pare că PNL nu face acest lucru. Problema este că primarul vrea să facă un împrumut de 127 de milioane de lei, aproximativ 26 de milioane de euro, faţă de cele 14 milioane care erau propuse de domnul Hogea. Pe de altă parte, există şi rectificări bugetare şi am constatat că se reduce programul de investiţii la obiectivul parcări şi se taie 900.000 de lei la investiţii solicitate demult de către cetăţeni şi promise de către actuala conducere a primăriei. Se pare că suma se pretează a fi atribuită Serviciului de Gospodărire Municipală pentru întreţinerea străzilor. Nu înţelegem de ce trebuie să se taie de la parcări şi nici graba pentru care se solicită, la nici 50 de zile de la aprobarea bugetului, o rectificare de buget. De asemenea, Liceul <<Spiru Haret>> a fost scos din acest împrumut, aşa cum a fost trecut prima dată. Consider că ar fi prima investiţie la care ar trebui să ne gândim, pentru că au solicitat de foarte multe ori sprijin pentru reparaţii”, ne-a declarat reprezentanta grupului consilierilor locali PSD, Andaluzia Luca.
Consilierii PSD au mai sesizat că Energoterm solicită 475.000 de lei pentru înlocuirea unor pompe şi robineţi.
„Am mai sesizat că Energoterm solicită 475.000 de lei pentru înlocuirea a 19 pompe şi 50 de robineţi pe investiţii. Constat că din nou ajungem să subvenţionăm Energotermul. Pare o subvenţie mascată, probabil pentru a veni în sprijinul noii conduceri a societăţii. Încă nu am avut şedinţele de comisii, ci doar o discuţie cu colegii PSD care au spus că nu este momentul să facem un astfel de împrumut. Şi ne întrebăm cum vom da banii înapoi, clar prin taxe şi impozite care vor fi suportate de fiecare cetăţean”, a precizat Andaluzia Luca.
În timp ce consilierii locali PSD susţin că vor vota împotriva proiectului de hotărâre, cei de la USR sunt de acord cu toate cele trei proiecte de pe ordinea de zi. Consilierul local USR Tatiana Haliţ ne-a declarat că decizia a fost luată în urma participării la şedinţa pe comisii.
„În urma explicaţiilor primite din partea Executivului Primăriei Tulcea, am luat decizia să votez pentru toate cele trei proiecte aflate pe ordinea de zi în şedinţa extraordinară de vineri. Vreau să subliniez că sumele necesare pentru reabilitarea stradală nu pot fi acoperite din fonduri europene, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este necesar acest împrumut”, ne-a declarat ieri Tatiana Haliţ.
Celălalt consilier local USR Cristian Porneală se pare că nu va participa la şedinţa de vineri, din cauza unor probleme personale, însă după cum ne-a declarat Tatiana Haliţ şi acesta susţine contractarea împrumutului.
Unde merg banii?
Potrivit proiectului, accesarea creditului este necesară pentru cofinanţarea unor investiţii din fonduri nerambursabile, dar şi pentru lucrări de infrastructură stradală.
La investiţiile cofinanţate din fonduri nerambursabile figurează: Modernizarea infrastructurii corespunzătoare Colegiului Economic Delta Dunării – Municipiul Tulcea prin echipare educaţională -532.724,51 lei; Modernizarea infrastructurii corespunzătoare Colegiului Tehnic Henri Coandă – prin echipare educaţională 539.374,05 lei; Reabilitare şi extindere clădire Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13, Aleea Trifoiului municipiul Tulcea – 2.484.843,54 lei; Achiziţie de mijloace de transport public – autobuze electrice 10 m – 4.498.988,68 lei; Modernizarea parcului auto de transport călători din municipiul Tulcea prin achiziţionarea de vehicule nepoluante pentru transportul public – 15.405.220,70 lei; Modernizarea sistemului de iluminat public din Municipiul Tulcea – 452.715,78 lei; Modernizarea sediului Primăriei Municipiului Tulcea – 4.453.194,64 lei; Eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe din str. Gării, bl. 13, bl. 14, bl. 15, bl. 16, bl. 17,bl. 18, bl. 19, bl. 20, bl. 21 – 9.950.816,49 lei; Eficientizarea energetică a blocului de locuinţe din str. Gării, nr. 14, bl. 7 – 647.652,32 lei; Eficientizarea energetică a blocului de locuinţe din str. Gării, nr. 8, bl. 4 – 782.848,86 lei; Eficientizarea energetică a blocului de locuinţe din str. Gării, nr. 24, bl. 12 – 647.240,43 lei.
În anexă figurează şi obiective de investiţii finanţate din fonduri proprii: Reabilitare şi modernizare străzi, Municipiul Tulcea, zona de est, etapa 1 – 21.795.150 lei; Reabilitare şi modernizare sistem rutier şi reţele edilitare, străzi zona vest, Municipiul Tulcea – 30.633.000 lei; Reabilitare şi modernizare sistem rutier şi reţele edilitare, străzi, trasee auto, Municipiul Tulcea – 34.650.000 lei.
Conform proiectului, în prezent, datoria publică locală a municipiului Tulcea include două împrumuturi directe pentru asigurarea resurselor necesare realizării proiectelor de in-vestiţii prioritare şi o garanţie pentru Aquaserv SA, însă până în anul 2023 municipiul Tulcea finalizează toate contractele de finanţare rambursabilă. În urma contractării unui împrumut cu o valoare de maximum 127.473.770 lei, cu o maturitate de maximum 15 ani, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2021-2037, la un nivel care variază între un maxim de 0,9 % în anul 2021 (are în vedere datoria deja contractată si nerambursată) si 10,7% în anul 2025, se arată în expunerea de motive.