* Activitatea de pescuit în principala zonă de promenadă a oraşului va fi posibilă cu o singură undiţă, cu cel mult două cârlige, în perioada 1-31 iulie, contra unui tarif de 5 lei, pe zi pentru persoanele care beneficiază de reduceri, sau de 10 lei pe zi, iar la final amatorii pescuitului vor putea reţine 3 kilograme din capturi
Pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca din municipiu va fi permis în perioada 1-31 iulie. Pescarii vor trebui să respecte noi reguli cum ar fi distanţarea socială de minim 10 metri între punctele de pescuit.
Noile reguli sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ştefan Ilie ce a fost votat în unanimitate de consilierii locali în şedinţa extraordinară de vineri. Activitatea va fi permisă numai pe latura de nord-vest, în dreptul morii de vânt până în colţ spre Casa Albastră, pe o lungime de aproximativ 200 de metri, marcată şi semnalizată cu indicatoare.
Legat de acest subiect, consilierul PSD Andaluzia Luca a susţinut faptul că poliţiştii locali ar trebui să intensifice controalele pentru a fi respectat regulamentul.
„Cred că Poliţia Locală ar trebui să intensifice verificările în zona respectivă, iar DIAP are două puncte de pază şi cred că pot fi prevenite astfel de situaţii care să nu respecte regulamentul”, a precizat Andaluzia Luca.
La rândul său, primarul Ştefan Ilie a atras atenţia cu privire la încasări, deoarece în ultimii ani acestea au scăzut, din cauza faptului că unii se sustrag acestei obligaţii.
„Dacă ar fi după mine aş găsi o soluţie prin care doar pescarii adevăraţi să poată veni acolo. Cel mai mare disconfort este ca atunci când alergi pe acolo să treci pe lângă cineva care ascultă muzica la maxim şi îţi dă cu undiţa în cap. Poliţia Locală şi DIAP trebuie să fie acolo pentru a face încasări pentru că am văzut în statistică faptul că în primul an au avut nişte venituri extraordinar de mari, iar apoi din an în an au fost din ce în ce mai mici”, a declarat Ştefan Ilie.
Pescarii vor avea voie să pescuiască cu o singură undiţă, cu cel mult două cârlige, maxim 3 kg pe zi. În ceea ce priveşte tarifele pentru pescuit, acestea vor rămâne la valoarea celor de anul trecut, de 10 lei pentru persoane obişnuite şi 5 lei pentru pensionari. Taxa se va putea achita şi în sistem online.
Cei care pescuiesc din barcă, în altă zonă decât cea stabilită, cu mai multe unelte de pescuit, şi în afara programului, riscă să fie sancţionaţi cu amendă între 50 şi 100 de lei, dar şi confiscarea sculelor. Cei care pescuiesc peste 3 kg de peşte pe zi riscă o amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei.
Pontoane de lemn pentru pescarii amatori de pe lacul Ciuperca
Primăria Tulcea va amenaja anul viitor pontoane de lemn dedicate pescarilor care practică pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca din municipiu, pentru a elibera zona de promenadă dedicată celor care se plimbă sau fac sport.
„Anul viitor ne gândim să construim pentru pescarii amatori nişte pontoane din lemn, în aşa fel încât să se pescuiască în interiorul lacului, şi nu acolo pe unde oamenii se plimbă, pe promenadă. S-au întâmplat multe accidente, deoarece sunt mulţi pescari neatenţi atunci când lansează undiţa şi agaţă persoanele care aleargă sau se plimbă”, a declarat în cadrul şedinţei, primarul Ştefan Ilie.
Tot anul viitor, pe lista de investiţii va fi prins şi malul dinspre bazinul de înot, care necesită o consolidare, deoarece se scufundă cu până la 5 cm pe an din cauza lipsei unui sistem de scurgere a apelor pluviale
În ceea ce priveşte lacul, Primăria Tulcea va cuprinde în lista de investiţii consolidarea malului dinspre bazinul de înot, dar şi scoaterea întregii cantităţi de apă pentru curăţarea zonei.
„Malul dinspre bazinul de înot necesită o consolidare, deoarece se scufundă cu până la 5 cm pe an. Motivul este lipsa unui sistem de scurgere a apelor pluviale. Lacul Ciuperca este alimentat cu apă din Dunăre, însă umplerea lacului este imposibilă din cauza acestei porţiuni foarte joase. Anul viitor malul trebuie prins obligatoriu pe lista de investiţii pentru că pe o anumită porţiune se lasă din cauza apei care se infiltrează. Astfel coboară în apă şi ori de câte ori se doreşte umplerea lacului, acolo dă afară. Anul viitor am vrea să scoatem toată apa din lac şi să îl curăţăm de alge şi alte buruieni”, a spus Ştefan Ilie.
Lacul Ciuperca a fost înainte de 1989 singura zonă de agrement din oraş, dar până în anul 2006 bazinele şi toate amenajările de aici au ajuns într-o stare avansată de degradare. Ulterior, Primăria municipiului a reamenajat această zonă de agrement care a fost inaugurată oficial pe data de 24 iulie 2010.