* Primăria Tulcea va implementa 20 de proiecte în care se regăseşte conceptul de oraş inteligent

Primăria municipiul Tulcea are prevăzut în planul de activităţi implementarea a circa 20 de proiecte în care se regăseşte conceptul de „Smart City”, potrivit informaţiilor furnizate de viceprimarul George Şinghi.

Un oraş inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii şi sisteme pentru a administra în mod eficient şi securizat resursele unui oraş, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii cetăţenilor, dezvoltării comunităţii şi protejării mediului.

Printre proiectele smart dezvoltate în municipiu regăsim dotarea şcolilor şi creşelor cu panouri fotovoltaice, amplasarea în parcul Victoria a băncilor cu mufă USB sau priză, extinderea unei reţele inteligente de gaze, dar şi amplasarea staţiilor de încărcare electrică în oraş.

„Noi avem mai multe proiecte care au componente Smart City. Din câte ştim, în PNRR se vor finanţa proiectele care au o componentă digitală sau verde. Atunci cam toate proiectele pot fi considerate Smart City. Chiar şi şcolile care vor fi reabilitate şi dotate cu panouri fotovoltaice vor avea o componentă smart. Prin acest proiect urmează a fi reabilitate nouă şcoli şi construite două creşe noi. La fel intră şi reabilitările de parcuri, cum este parcul Victoria, unde  vor fi bănci cu mufă USB sau priză. Chiar şi extinderea de distribuţie de gaze va avea o componentă inteligentă, pentru că se vor pune nişte contoare noi, cu telecitire, cu automatizări. De asemenea, aici putem include şi staţiile de încărcare electrică din oraş”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi.

De asemenea, pe lista smart a Primăriei Tulcea se numără şi digitalizarea sistemului de parcare în oraşul nostru. Toate aceste proiecte se află momentan în faza de fezabilitate, dorindu-se accesarea fondurilor din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Smart City este un concept . Este un mod de a gândi toate proiectele pe care le implementăm pentru ca acestea să aibă o componentă digitală de automatizare şi, astfel, de eficientizare a  acestora. Ne gândim ca în cât mai multe proiecte pe care le implementăm să aducem inovaţii de genul acesta. Aici ar fi vorba de digitalizarea sistemului de parcare în oraş, astfel încât să avem şi o hartă a locurilor de parcare disponibile, adică prin integrarea de senzori,  cu plata acestor locuri de parcare prin aplicaţii SMS, prin sisteme de plată noi. Mai avem un proiect de digitalizare de tururi virtuale ale muzeelor din Tulcea. Momentan suntem în faza de fezabilitate. Noi le pregătim în vederea accesării fondurilor pe PNRR. Data limită în PNRR este la sfârşitul anului 2023″, ne-a spus George Şinghi.

Potrivit radiografiei Smart City România 2021, în lista oraşelor înscrise în cursa Smart City se regăseşte şi Tulcea cu două proiecte pe Smart Mobility.

Smart Mobility este un concept construit pe principii de flexibilitate, eficienţă, siguranţă, tehnologie cu impact redus asupra mediului şi integrare, în care se foloseşte tehnologia pentru a colecta şi furniza informaţii utilizatorilor interesaţi de îmbunătăţirea proceselor de mobilitate urbană.