După ce comisiile din Senat au respins legea vânătorii, o întâlnire de lucru între reprezentanţii asociaţiilor de vânători şi pescari din ţară şi reprezentanţii Ministerului Mediului pe acest subiect va avea loc sâmbătă, la Alba Iulia. Printre cei care vor participa la întâlnire se află Silviu Cristian Olteanu, preşedintele  AVPS Hunter Kris, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Federaţiei Cinegetice şi alte autorităţi cu activitate în domeniu. Întâlnirea este necesară în contextul în care legile proprii fondului cinegetic creează opinii contradictorii între gestionari, proprietarii de terenuri şi societatea civilă.

În cadrul evenimentului se va discuta problematica de management a faunei sălbatice şi problemele legislative întâmpinate în procesul de gestionare a fondurilor cinegetice. Una dintre temele abordate va fi stabilirea unei strategii comune în lupta pentru apărarea drepturilor vânătorilor în relaţia cu autorităţile.

Preşedintele AVPS Hunter Kris, Silviu Cristian Olteanu, spune că, în cazul în care legea va fi respinsă în final de Camera Deputaţilor, gestionarii fondurilor de vânătoare vor renunţa la plata redevenţelor şi ca atare la implicarea în administrarea acestora.

„Toate asociaţiile de vânători şi pescari private şi de stat ne vom întâlni cu ministrul (Mediului, n.r.) la Alba-Iulia şi vom puncta problemele pe acest domeniu. Dacă nu se va face nimic, vom renunţa la gestionarea  fondurilor.  Funcţionarii din minister care sunt incapabili trebuie să plece, iar ONG-urile să îşi facă treburile lor. Dacă vrem vânătoare ca în Europa, trebuie să ne aliniem legislaţiei europene. De exemplu, numărul de prepeliţe pe care le vânăm noi în România, să zicem 30.000, în Egipt se prind în 3 ore cu plasa. Animalele trebuie să stea în păduri care sunt gestionate de noi şi plătim paznici, motorină, mâncare şi pentru care facem lobby, căci ne tot împrumutăm. Animalele nu ies din pădure datorită gestionarilor care le dau de mâncare. În momentul în care gestionarii nu vor mai plăti redevenţele şi vor renunţa la gestionarea acestora, animalele vor ataca”, ne-a declarat preşedintele AVPS Hunter Kris, Silviu Cristian Olteanu.

Preşedintele AVPS Hunter Kris a menţionat faptul că există promisiuni de la Ministerul Mediului că vânătoarea va fi permisă din data de 15 august, iar în cazul în care ONG-urile vor ataca ordinul de ministru vor ajunge în instanţă.

„Avem promisiuni de la ministru că dacă nu va trece le-gea se va da un ordin prin care să fie permisă vânătoarea din 15 august. Acest ordin va fi atacat 100% de ONG-uri şi se va da din nou alt ordin şi tot aşa.  Anul trecut când au atacat ordinul de ministru nu s-a sesizat nimeni şi nici nu am vrut să ne constituim părţi în procese. Dacă anul acesta aceşti ONG-işti încearcă să mai atace vreun ordin de ministru, se vor judeca cu 300 de asociaţii. Îi vom da în judecată până când dispar toate ONG-urile. Anul trecut nu ne-am implicat pentru că nu ne-am aşteptat ca lucrurile să ia o întorsătură atât de urâtă”, a subliniat Silviu Cristian Olteanu.

Comisiile reunite pentru mediu şi pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic au respins, marţi, proiectul de lege iniţiat de mai mulţi vânători care prevedea introducerea unor cote zilnice pentru păsările care pot fi împuşcate.

Senatorii din comisiile reunite au dat, marţi, un raport de respingere iniţiativei legislative. Au fost 14 voturi „împotrivă”, patru voturi „pentru” şi patru „abţineri”. Raportul de respingere va fi supus votului Senatului, după care proiectul merge la Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege prevede numărul maxim de păsări care pot fi împuşcate zilnic de un vânător, în perioada de vânătoare. De asemenea, legea reduce perioada de stagiatură necesară pentru obţinerea unui permis de vânătoare permanent, de la un an la 6 luni.

Potrivit proiectului, un vânător poate împuşca în fiecare zi din sezonul de vânătoare 25 de exemplare din specii de păsări precum ciocârlia de câmp, cocoşarul, turturica sau prepeliţa. Legea stabileşte cote zilnice şi pentru alte specii de păsări. Activiştii de mediu atrag atenţia că această formă a legii ar duce la extinţia unor specii de păsări, precum ciocârlia de câmp şi gâsca de vară. De partea cealaltă, iniţiatorii susţin că cifrele prezentate de activiştii de mediu sunt exagerate, în condiţiile în care din cei 60.000 de vânători vânează doar 2% păsări, iar sezonul de vânătoare, de exemplu la ciocârlie, este de doar o lună şi jumătate.

Iniţiativa legislativă a apărut ca urmare a numeroaselor contestaţii în instanţă a ordinelor de ministru care prevăd cotele anuale de recoltă pentru păsări. Dacă aceste cote vor fi stabilite prin lege, acestea nu mai pot fi atacate decât la Curtea Constituţională.